FŐOLDAL | VILÁGHÍREK | FÓRUM | TÁRSOLDALAK | ORSZÁGOK | MI ILLIK HOZZÁD? | BELÉPÉS A WEBES FELÜLETRE

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.10 21:54:59]

Idő: 2015. április 11.
Gabon

Libreville-ben megszűntek a harcok


BREAKING NEWS

Ma délután híreket kaptunk Libreville-ből - Gabon fővárosából -, ahonnan napok óta káoszról, lövöldözésekről és harcokról lehetett hallani.

Ma 11 órakor a gaboni haderő egyik tábornoka a következő nyilatkozatot tette a Libreville-ben lévő állami televízió félig lerombolt épületéből.
A képeken látható, hogy az épület igen romos állapotban van, a felvétel pedig egy kézi kamerával történt. A tábornok a gaboni páncélos ezred egyenruháját viselte.

"Gaboniak!

Örömmel jelenthetem be, hogy Libreville-ben ma megszűntek a harcok, a várost felszabadítottuk az elnyomás alól! Sikerrel elűztük a velejéig korrupt és hitetlen kormányzatot, mától Jean Obame tábornok az ország hivatalos új vezetője!

A korábbi korrupt kormányzat vezetői ellen országos elfogatóparancsot adtunk ki, hogy bíróság elé állíthassuk őket!

Néhány városban még az előző kormányzat által félrevezetett vezetők irányítanak, nekik üzenjük: Adják meg magukat az új kormányzat által odaküldött követeknek, különben haderővel fogjuk felszabadítani a városukat!

A külföldieknek üzenjük: Gabonban megbukott a korrupt kormányzat. Hamarosan, amint helyre állt a rend az országban, minden követet meg fogunk hallgatni, addig azonban ne keressenek minket.

A Gabon által külföldre delegált követek megbízását ezennel hivatalosan visszavonjuk, a követeket haza rendeljük. Bíróság fogja megvitatni a követek cselekedeteit, nem váltak-e árulókká.

Gaboniak! Már nem kell sokat várni, végre béke lesz szeretett országunkban! Mi rendet rakunk, megtisztítjuk a züllött és becstelen vezetőktől.

A népet felszabadítjuk! A nép végre szabad lesz!

Légierőnk és a tankjaink előtt senki nem állhat meg! Le a korábbi korrupt kormányzattal!

Éljen Jean Obame tábornok!
Éljen az új kormány!
Éljen a szabad nép!"Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.06 21:24:52]

Idő: 2015. április 9.
Gabon

RBEAKING - Lövések hallatszanak Libreville-ben


2015. április 9. 23:57

Harcok törtek ki Libreville-ben, Gabon fővárosában.

Csak annyit tudunk, hogy a kormányzati negyedet az elmúlt órában légitámadás érte.
A kormányzat nem elérhető és folyamatosan lövések zajai hallatszanak az utcákon.
A parlament épületét és állami TV épületét is megtámadták, azóta nincsen hírünk az országból. Amint ismét híreket kapunk Libreville-ből, jelentkezni fogunk.

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.04 22:49:54]

Idő: 2015/2
Nigéria

BREAKING NEWS!


Nigéria haderejének legalább egy része NARANCS (4-es) riadókészültségben van!

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.23 09:16:16]

Idő: 2015. április 2.
Németország

Április elsejei tréfa?


2015. április elsején Altefrau német kancellár asszony az első negyedév zárásáról és a további európai tervekről beszélt.


Gazdasági elemzők szerint a tévés interjú legfontosabb kérdése nem a múltra vonatkozott, hanem a jövőre:
- Németországnak milyen eszköze van arra, hogy az ország elöregedését megakadályozza?
Altefrau kancellár válasza pedig így hangzott:
- Röviden: Németország minden migránst befogad.

A kérdező ezt követően kíváncsi volt ennek a magyarázatára is:

- Nemzetünknek vérfrissítésre van szüksége, a társadalmunkban egyre kevesebb dolgozó embernek kell biztosítani egyre több idősebb megélhetését a nyugdíjrendszeren keresztül. Ez egész Európában komoly gond. Az egyre komolyabb emberhiánnyal küzdő szakmákról nem is beszélve. Egyre nehezebb szakembereket találni, egyre kevésbé lehet jó szakembereket találni az építőiparban, az élelmiszeriparban és a gyárakban. Véleményem szerint ezt a nehezebb körülmények között élők átköltöztetésével meg tudnánk oldani. A kapuink tehát bárki előtt nyitva állnak.
- Van megszabott felső határ, vagy bármennyien jöhetnek?
Altefrau válasza egyértelmű:
- A politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincsen felső korlátja. Félni azonban nem kell, hiszen szomszédunkban, Franciaországban is évtizedek óta élnek nem a francia anyaföldön születettek és nincsen komoly gondjuk. Nekünk nincsen gyarmatunk, de meggyőződésem, hogy egész Európának segítünk majd azzal, ha megnyitjuk határainkat a bevándorlók előtt. Ezzel felfrissítjük a lakosságot, rengeteg új munkaerőre számíthatunk. Ez a lépés létfontosságú, hogy Németország továbbra is vezető állama lehessen az EU-nak. Ezért mi lépjük meg először a határaink megnyitását és remélem Európa többi állama, valamint az Európai Union is követ minket. Az Európai Unionban hamarosan szavazást fogunk kezdeményezni erről a kérdésről. De mondja meg fiatalember, miről mást jelentene a liberális értékrend és gondolkodásmód, ha nem a többi ember elfogadását?
...


Gazdasági elemzők szerint ez a hozzáállás Németország részéről váratlan ugyan, de könnyen bejöhet.


Hatások:
+1 népszerűség Németországban
szavazás lesz kiírva az EU-ban a kérdésről
egyre többen indulnak el Németország felé, növekszik a migráció


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.22 18:06:20]

Idő: 2015. április 1.


KÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐKÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐ
Amerikai Egyesült Államok

Amerika gazdasága nagyon nehéz időszakot élt meg 2015. év elején. Az utolsó negyedévben termelt élelmet nem sikerült felhasználni vagy értékesíteni, a raktáron maradt jelentős mennyiséget áron alul volt kénytelen értékesíteni (élelem recesszió). Energiákból ezzel ellentétben jelentős hiány alakult ki, melyet csak túlárazott költségekkel sikerült csak úgy-ahogy pótolni, de még így is komoly gondok adódtak az országban. Az élelemből befolyó eco mennyiségen felüli plusz költségeket jelentett ez az amerikai gazdaságnak. Az állam egy időre fizetésképtelenné vált, elfogyott az eco (likviditás hiány). A hiány okozta nehézségeket tetézte, hogy az ország ISZ élelem szintje is csökkent.

A kisebb gazdasági szereplők összességében komolyabb fejlesztéseinek hála az országban elszámolhatóvá vált gyakorlatilag +1 ISZ energia szint.
Amerikai vállalatok év eleji nagyarányú fejlesztésinek köszönhetően +2 infrastruktúra fejlesztés realizálódott, de ennek ellenpontját a +1 korrupciós szint jellemezte, ez volt a fejlődés ára.

Hatások:
- 2 népszerűség
- 102000 eco
- 900 élelem
+260 energia
+1 korrupció!
+2 infrastruktúra
-1 ISZ ÉLELEM szint
+1 ISZ ENERGIA szint


**********************************************************************************
Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság gazdasága csendben és rendben elpöfögött, semmi komolyabb gondról nem lehetett hallani 2015. 1. negyedévében. A kormányzat gazdaságpolitikája hozta az elvárhatót, jó hír ha nincsen hír. Azonban vannak híreink a kormányzat által nem közvetlenül felügyelt gazdasági szereplők ténykedéseiről, mivel az országban érezhetően csökkentek a stabilitási mutatók, ugyanakkor jó hír, hogy ezzel együtt csökkent a korrupció is.
Politikai fronton komolyabb felzúdulást jelentett a brit miniszterelnök kijelentése, miszerint az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból (Brexit). Erre a kérdésre eddig nem került pont, továbbra is kérdéses miként fog történni ez a politikai aktus és mit fognak az EU tagok reagálni erre a politikai szándékra. A brit kormány ugyanakkor kemény kézzel és sikeresen lépett fel a negyedévben a területén feltűnő terroristagyanús elemekkel és a brit haderő támogatása és erősítése is jelentős szándéka a kormányzatnak, amely tények szépítik az összképet.

Hatások:
+2 népszerűség
-2 stabilitás
-2 korrupció

**********************************************************************************
Franciaország

Nagyfokú infrastrukturális fejlesztések történtek az országban, melyet a lakosság elsősorban magáncégeknek köszönhet. A legújabb felmérések szerint némileg csökkent a francia emberek életszínvonala.
Párizs helyes döntéseket hozott, az év eleji terrorista eseményekre, ezt a lakosság támogatandó iránynak tartja, azonban már várják a vízumkötelezettség feloldását.
A lakosság körében nagyhatalmi érzéseket keltett, hogy a kormányzat független megfigyelőként jelen volt az Oroszország-Japán közötti a a Kuril-szigetekről szóló népszavazás során és biztosította a szavazás tisztaságát.

Hatások:
+2 népszerűség
+1 infrastruktúra
-1 humán szint

**********************************************************************************
Japán
A japán kormányzat egy 1945. augusztusa óta tartó háborús helyzet végére tett most pontot, egy békeszerződést írtak alá Oroszországgal. A békeszerződés mellékesen rendezett egy évtizedes vitát is a két ország között a Kuril-szigetek hovatartozásáról. A februárban megtartott népszavazáson a helyi lakosok többsége úgy döntött, hogy ezen túl Japánhoz fognak tartozni. A japánok országszerte ünnepeltek és a vígasságok máig nem szűntek meg teljesen.
Sikeresen kifejlesztették a „mesterséges hús” elnevezésű technológiát. Holnaptól elérhetővé vált a természetes húsokon felül a mesterségesen tenyésztett hús is, amely állítólag megkülönböztethetetlen az igazitól.

Hatások:
+5 népszerűség
+2 morál
+1 ISZ ÉLELEM szint (technológia miatt)


**********************************************************************************

Kína

A kínai kormányzat 2015. 1. negyedévében alig hallatott magáról, a gazdaság gépezete pedig vezető nélküli csikónak tűnt. A nem kormányzati szolgáltatási és az iparcikkekkel foglalkozó szektorokban sikerült ugyan egy-egy szintet lépni, azonban ennek és a kormány által elengedett gyeplőnek komoly ára volt. Az egyre komolyabbá váló üzemanyaghiány rányomta a bélyegét mindenre az országban, aminek hála nőtt a korrupció és romlott az infrastruktúra, csökkent a népszerűség.

Hatások:
-3 népszerűség
+800 energia
-1400 eco
+1 korrupció!
-1 infra!
+1 ISZ SZOLGÁLTATÁS szint
+1 ISZ IPARCIKK szint

**********************************************************************************

Oroszország

A jelenlegi kormányzat első negyedévében mutatott teljesítményéről a lakosság felemás érzéseket táplál. Egyrészt az ukrajnai konfliktus erősíti a nemzeti érzéseket, másrészről a Kuril-szigetek elveszítését felróhatják Moszkvának.
Többen gondnak róják fel továbbá, hogy a kormány nem támogat semmilyen kutatást, félnek hogy így megáll az ország a fejlődésben és lemarad a többiekkel szemben.
Ezt mind csak tetézi, hogy Moszkva likviditással is küzd, így kénytelen volt mélyen áron alul eladni az energiahordozókból.

Hatások:
- 3 népszerűség
+ 40 000 eco
- 510 energia


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.19 18:57:40]

Idő: 2015.április 1.


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ

2015. 1 negyedévben a nemzetközi piacokon (VP) elsősorban energia és élelem kereskedelem zajlott, a többi terméknél minimális mozgolódás volt csak érezhető.

A VilágPiac érvényes árai 2015/2-ben a következők:

Terméknév VP eladási ár / VP vételi ár

Élelem 115/96
Energia 130/105
Ércek 104/96
Iparcikkek 105/95
Katonai felszerelés 175/135
Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.07 12:01:51]

Idő: 2015. március 28.
Gabon

Túszhelyzet! Komoly bajok Gabonban?


Gaboni Köztársaság

A 9 nappal ezelőtt kialakult Gamba túszhelyzet megoldását képtelen lenne megoldani a gaboni haderő?

A gaboni légierő az elmúlt kilenc napban kétszer próbálta meg felderíteni a városban lévők elhelyezkedését és erejét, de az először -már aznap késő délután- odaküldött Aérospatiale Gazelle típusú felderítő helikoptert az ismeretlenek kézi fegyverekkel és föld-levegő rakétákkal sikeresen lelőtték.
A francia eredetű helikopter egy szerencsétlen találat miatt komolyan megsérült, majd lezuhant. A személyzet a városon kívül sikeresen katapultált.

A második, immár óvatosabb próbálkozást a légierő egy a város fölé berepülő Mirage F-1AZA vadászgéppel próbálta meg, de a várost elfoglaló ismeretlen haderő rakétákkal ezt is elüldözte. A vadászgép könnyebb sérülést jelentett, majd visszafordult a saját bázisára.

A katonaság ezt követően azonnal támadást kezdeményezett, de a várost elfoglalók nagyon jól felszereltnek tűnnek, mivel viszonylag könnyedén visszaverték a hadsereg erőit.
Az elmúlt héten több sikertelen kísérletet tett a gaboni haderő, több gaboni katona is meghalt már a tűzharcokban.

A gaboni kormányzat újabb csapatokat küldött a város visszafoglalására, melyek várhatóan ma délután érnek oda.
A flottától már napok óta a helyszínen tartózkodik egy francia eredetű P-400-as őrnaszád (korvett https://en.wikipedia.org/wiki/P400-class_patrol_vessel) és az 1978-ban épült President El Hadj Omar Bongo nevű gyors támadó naszád (korvett).A túszok miatt légi vagy tüzérségi csapást nem engedélyez a kormányzat.
A túszokról csak annyit lehet tudni, hogy vannak köztük angol, német, dán, francia és amerikai állampolgár is.

A túszejtők eddig nem hallattak magukról, így semmilyen érdemi információ nem került nyilvánosságra sem a túszokról, sem a túszejtőkről.


Hatás: Gabonban növekvő feszültség, Gamba városa még mindig elfoglalva


Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.07 11:29:11]

Idő: 2015. március 27.
Ukrajna

Első világháborús állóháború lesz?


Kelet-Ukrajna

Március végére megszilárdulni látszik a front Kelet-Ukrajnában. Delbaceve város Donyecki Népköztársaság általi elfoglalása óta egyik oldal sem könyvelhetett el jelentősebb sikert.
Az elfoglalás menete:


Úgy tűnik, a Donyecki Népköztársaság megelégszik a jelenlegi állapottal, mivel eddig nem kezdeményezett sehol jelentősebb offenzívát.
Az Ukrán hadsereg eközben jelentősebb számú emberrel és hadeszközökkel erősítette meg az általa irányított területek határait. A helyzet most viszonylag nyugodt, de lehet ez egy vihar előtti csend?

Jelenlegi helyzet, csatározások:Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.03 11:14:56]

Idő: 2015. március 20.


Forrongó Afrika


Az elmúlt napokban két afrikai országból is érkeztek nyugtalanító hírek:

Ruanda

A tuszik és a hutuk közötti viszály már régebbre nyúlik vissza, a tuszik inkább állattenyésztő és értelmiségi nép, míg a hutuk főleg földművelésből élők, de a lakosság döntő többségét a hutuk (84%) teszik ki. Mint emlékezhetünk rá, még a ’90-es évek elején több százezer ember halálával végződő népirtásig fajult a két nép közötti gyűlölködés. A 2003 óta köztársaságban egyenlő számban képviselik magukat ez a két nép. Rajtuk kívül az őslakosnak hívható, ma 1%-ot jelentő twa pigmeusok élnek.
A legfrissebb hírek ismét felizzó elégedetlenségről és növekvő gyűlölködésről és tömeges megmozdulásokról beszélnek, melyeknek máris több halálos áldozata van. Szakértők szerint ebből még bármi lehet.

Némi háttérinfó:
A lakosság 50%-a római katolikus, 39%-a protestáns (nagy része adventista), 4,5% egyéb keresztény, 1,8%-a szunnita muszlim, a maradék egyéb.
Exporttermékek: kávé, tea, bőr, ónérc. Importtermékek: élelmiszer, gépek, berendezések, acél, kőolajtermékek, cement, építőanyag
Főbb külkereskedelmi partnerek: Kivitel: Kongói Dem. Közt. 19,8%, USA 10,8%, Kína 10,3%, Szváziföld 7,9%, Malajzia 7%, Pakisztán 6,2%, Németország 5,9%
Behozatal: Uganda 15,8%, Kenya 11,8%, India 8,7%, Kína 8,7%, Egyesült Arab Emírségek 8,6%, Oroszország 6,6%, Tanzánia 5,1%
Ruanda a Brit Nemzetközösség tagja.

Hatások:
növekvő feszültség Ruandában

*************************************************

Gaboni Köztársaság

Ma hajnalban egy eddig ismeretlen fegyveres csoport bevonult és rövid harcokat követően lerohanta a Gamba település szélén álló laktanyát, majd a városban található rendőrőrsöt. Az ismeretlen támadók elegen voltak ahhoz, hogy ezt követően hermetikusan lezárják az egész várost és elfoglalják a település kikötőjét. A város elfoglalását követően a város közelében lévő olajkútfúró toronnyal is megszűnt a kapcsolat. A Gaboni Köztársaság hadserege ma délelőtt megkezdte Gabon városának megközelítését. A támadók kiléte eddig azonosítatlan és senki nem vállalta még magára a támadást.

Némi háttérinfó:
Gamba az ország 18. legnépesebb városa kb.10500 lakossal, amely az Ogooué-Maritime tartományban található. A település felvirágzása a környéken 1967-ben felfedezett olajlelőhelynek köszönhetően történt, amelynek kinyerési jogait a Shell kapta meg. A Shell olajkútfúró torony a Gabonban lévő összesen két olajlelőhely egyike. A Shell egy holland-angol multinacionális olajvállalat, hágai központtal és londoni székhellyel.

Gabon mai területén legkorábban pigmeusok éltek. Őket a bevándorló bantuk mára majdnem teljesen kiszorították vagy beolvasztották magukba. A bantu nép aránya ma 98%, azaz nagyon homogénnek számít. A bantu nép azonban több etnikai csoportból áll, a mai legnagyobb etnikai csoport a fang (36%), a mpongve törzs 15%, míg a mbete 14%-os aránnyal van jelen, a punu 12%, de ezenkívül még 40 féle bantu törzs él az országban, ezeknek aránya: 23%. A lakosság 74%-a keresztény, míg 21%-a törzsi vallású.
Gabon gazdaságának rövid áttekintése:
A térséghez képest aránylag gazdag ország. Gabon tagja az Afrikai Unió-nak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Afrikai Fejlesztési Banknak, az OPEC-nek és a Közép-afrikai Országok Gazdasági Közösségének. Gazdasága a kőolajtermelésen és a mangánbányászaton alapszik. Felső-közép jövedelmű országnak számít, a 7. legmagasabb emberi fejlettségi indexe és a 4. legmagasabb egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritás alapján.
Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, Elefántcsontpart, Kína, Belgium, USA, Hollandia.

Hatások:
Gamba települése ismeretlen haderő által elfoglalva, növekvő feszültség GabonbanKör: 2015/1 [Készült: 2020.05.15 11:05:16]

Idő: 2015. március 1.
Ukrajna

Elesett Delbaceve


Kelet-Ukrajna

Három napja egyre erősödő tüzérségi csapásokról szóltak a hírek Delbaceve városából, amint a védekező ukrán hadsereg és a támadó Donyecki Népköztársaság csatározott egymással. Eddig elsősorban tüzérségi támadásoktól és mérsékelt gyalogsági előrenyomulásokról volt szó, azonban ma hajnalban a Donyecki Népköztársaság nagyszabású offenzívát indított a város ellen.

Ukrajna azonnal elkezdte kivonni Debalcevéből a még ott lévő, mintegy 6000 főt számláló haderejét. Az akciót titokban már napok óta tervezték.

Debalcevében a helyzet az ott állomásozó ukrán csapatok számára mára már tarthatatlanná vált, valószínűleg ezért kezdhetett bele most a nagyobb offenzívába a Donyecki Népköztársaság hadereje.

Az egyik kijutott katona szerint ha a hadsereg nem adja fel, akkor vagy fogságba estek, vagy meghaltak volna.
A kivonás során több konvojon sikeresen rajta ütöttek, sok a halott és sokan fogságba estek.

Az ukrán hadsereg vezetése több komoly hibát vétett, mivel megfelelő utánpótlás nélkül indította útnak a katonákat, valamint megfelelő felderítés és biztosítás sem volt.

A nap végére az ukrán hadsereg „mind emberi, mind felszerelés terén” komoly veszteségeket könyvelhetett el. A szeparatisták szóvivője szerint több száz ukrán hadifoglyuk van.

A hivatalos jelentsek szerint a kivonulás alatt csak 13 katona halt meg és 157 sebesült meg. Az előzőekhez hasonlóan a terepen lévő katonák ezeket a számokat is kétségbe vonták. Szerintük ezek nagyon elnagyoltak és a halottak száma „bőven több százra tehető”.

Szemancsenko ukrán parancsnok szerint: „A baj a vezetéssel és a koordinálatlansággal volt. Amit most látunk az nem más, mint a hadsereg szakszerűtlen vezetése, amit propagandával próbálnak meg elleplezni.”

Hatások
Ukrajna: -500 HP (Hadügy Pont),-5 KF, -30 haderő morál, -14db Lövész raj, -6db BMP–1 (Páncélozott szállító jármű), -1db BTR-80 (Páncélozott szállító jármű), -Delbaceve város , -65 katona (sérültek pótlása)

Donyecki Népköztársaság +30 haderő morál, -2db Lövész raj, -2 KF, +Delbaceve város , -31 katona (sérültek pótlása)

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.05.01 14:09:09]

Idő: 2015. február 17.
Ukrajna

Erősödő harcok Ukrajnában


Idén januárban a szórványos lövöldözéseken és eseti csatározásokon kívül nem lehetett komolyabb harcokról hallani.

Azonban a tegnapi nap folyamán megerősödtek a harcok, a szakadárok komolyabb hadmozdulatba kezdtek, melynek során az ukránok elveszítették a donyecki repülőteret.

Ervin Baszkulin, a Donyecki Népköztársaság egyik szóvivője ma reggel kijelentette, a "minszki memorandumot a magunk részéről a korábban már elfogadott formájában nem vesszük figyelembe."
Az imént érkezett a szakadár entitás elnökétől a válaszreakció: "Mivel a Donyecki Népköztársaság többé nem törekszik a tűzszünetre, ezért az oroszbarát erők támadást indítanak egészen a Donbasz régió határáig".

Hatások:
nő a feszültség Kelet-Ukrajnában

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.05.01 12:12:01]

Idő: 2015.február 16.
Oroszország és Japán

NÉPSZAVAZÁS A KURIL-SZIGETEKEN


2015.február 1-jét követően 50 fő független francia megfigyelő érkezett a Kunashir és Iturup szigetekre, majd egy héten belül csatlakoztak hozzájuk a japán és az orosz megfigyelők is.

Tegnap, 2015.február 15-én megtörtént a népszavazás, melynek eredményei a következők lettek:

Iturupon összesen 6602 fő, míg Kunashiron összesen 7800 fő él, ebből 10090 fő mehetett volna el szavazni.

Összesen 5751-en mentek el szavazni, Iturupon 2013 fő, míg Kunashiron 3738 fő járult az urnák elé.
Ez 56,9%-os részvételt jelent, de mivel nem volt alsó határa a szavazatok számának, a szavazás ezért mindenképpen érvényesnek tekintendő.

A leadott szavazatok 6,7%-a, összesen 391 darab szavazat érvénytelen volt.
Az érvényes szavazatok (5360darab) 55,76%-át, 2989 darabot kapott a Japánhoz való csatlakozás, míg az érvényes szavazatok 44,24%-át, 2371 darab szavazatot kapott az oroszországi területként való megmaradás.

A SZAVAZÁSON TEHÁT AZ A DÖNTÉS SZÜLETETT, HOGY A KÉRDÉSES SZIGETEK JAPÁNHOZ TARTOZZANAK.

A megfigyelők szerint a szavazások rendben, tisztán zajlottak le, tehát a döntés érvényes.

Az utólagos elemzések szerint a szavazást az dönthette el, hogy a délebbi, a Japán határa mellett fekvő Kunashir szigeten lakók közül arányaiban többen mentek el szavazni. Ugyanakkor ez csak egy bizonyíthatatlan elmélet, hiszen nem lehet tudni, hogy a szavazók kire adtál le a voksukat.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.30 15:05:35]

Idő: 2015.február 2.
Oroszország és Japán

70 év után megszületett a béke! Népszavazás a Kuril-szigeteken


Január utolsó előtti napján, 2015.január 30-án Tokióban Vladimir Vladimirovich Petrov Oroszország elnöke és Koni Chiva japán miniszterelnök, Akihito japán császár figyelő szemei előtt aláírták a két ország közötti békeszerződést, amely tartalmazza a Kuril-szigetek rendezéséről szóló megegyezést is.
A két hatalom 1945. augusztusa óta gyakorlatilag háborús helyzetben van, mivel eddig nem sikerült megegyezniük a Kuril-szigetek sorsáról. A Kuril-szigetek területi konfliktusa, amit a japánok az északi tartományok konfliktusának hívnak már a második világégés óta folyamatosan tart.
A vitatott szigeteket, csakúgy, mint a Kuril-szigetlánc többi, e vitán kívüli szigetét, a második világháború végén szállta meg a szovjet hadsereg. A területek ma az oroszországi Szahalini terület Dél-kurili járásához tartoznak.

Japán azonban a világégés óta igényt tart a területre és Északi Tartományok (北方領土, Hoppó Rjódó) vagy Dél Csisima (南千島, Minami Csisima) néven utal rájuk és Hokkaidó prefektúra Nemuro alprefektúrájának részeként tartja számon.

A vitában szereplő területet a nemzetközi sajtó és közvélemény gyakran tévesen Kuril-szigeteknek nevezi, pedig csak azok egy kis részéről van szó. Sőt a japán jogi érvelés egyik fő eleme az, hogy a vitatott területek tulajdonképpen nem is tartoznak a Kuril-szigetekhez, hanem Japán „északi területei”.

forrás és bővebben: Wikipedia


A Kuril-szigetek történelmének rövid áttekintése után nézzük, mi történt a közelmúltban.
2015.január 30-án Oroszország és Japán aláírtak egy szerződést, melyben a következőket vállalták:

BÉKESZERZŐDÉS
1§ Oroszország és Japán között békeszerződés köttetik, amely lezárja a 1945. augusztusa óta tartó háborús helyzetet.
2§ Oroszország azonnali hatállyal lemond Japán javára a Shikotan és a Habomai szigetekről
3§ Oroszország vállalja hogy 2015.február 10-ig kivonja haderőit Shikotan és a Habomai szigetekről.
4§ Kunashir és Iturup szigetek hovatartozásáról Japán és Oroszország valamint független megfigyelőként Franciaország által ellenőrzött népszavazás útján dől el a terület hovatartozása. A népszavazás érvényességének nincsen szavazatbeli darabszám alsó határa megszabva. A döntésről 50%+1 fő szavazata elégséges. A népszavazást 2015.február 15-n kell megtartani.
4§1. Bármilyen módon alakul a szavazás eredménye. Mindkét fél elfogadja az eredményét hivatalosnak.

5§. Amennyiben Kunashir és Iturup szigetek lakosságának többsége Oroszország része kíván maradni:
- Japán lemond minden követeléséről a két sziget tekintetében és elfogadja a Kunashir és Iturup szigeteket Oroszország területének.
6§. Amennyiben Kunashir és Iturup szigetek lakosságának többsége inkább Japánhoz kíván csatlakozni:
6§1. Oroszország lemond minden követeléséről a két sziget tekintetében és elfogadja a Kunashir és Iturup szigeteket Japán területének
6§2. Oroszország kivonja minden haderejét a Kunashir és Iturup szigetek területéről legkésőbb 2015. március 30-ig
6§3. Japán garantálja hogy télvíz idején amikor a többi hajózható útvonal befagy. Az Iturup északi partja közelében található jégmentesen maradó Friz öbölben díjmentes áthaladást biztosít az orosz zászló alatt hajózó civil és az orosz katonai hajóknak.
6§4. Minden a Kunashir és Iturup szigeteken élő személy aki orosz állampolgár kíván maradni: Japán anyagilag támogatja hogy Urup szigetétől egészen Kamcsatkáig bezárólag választhat magának egy új élőhelyet mely Oroszország területe marad. Az ottani élőhelyhez szükséges házak felépítésének vagy megvásárlásának minden költségét Japán állja. Valamint Japán azt is anyagilag támogatja hogy ezek a személyek átköltözhessenek a kiválasztott helyekre. Japán a költöztetést 2015.december 31. határidővel vállalja.
6§5. Mindazon lakosok akik maradnak a Kunashir és Iturup szigeteken Japán állampolgárságot kapnak az orosz helyett. Ezen felül Japán vállalja, hogy fellendíti a Kunashir és Iturup szigetek gazdaságát, beruházások formájában.

A fenti békeszerződést mindkét fél aláírta.

Hatások:
Oroszország: +2 népszerűség
Japán: +2 népszerűségKör: 2015/1 [Készült: 2020.04.27 11:20:56]

Idő: 2015. január 27.
Franciaország

Franciaorzság szigorít a beutazáson


Legrand Antoine francia belügyminiszter ma délelőtt bejelentette, hogy 2015. február 1-től Franciaország csak hivatalos dokumentumokkal (vízummal) rendelkező személyeket enged át a határain.

A szigorítást a bejelentés szerint elsősorban a pár nappal ezelőtti Charlie Monsieur elleni terrortámadás indokolja, melynek elkövetőit még nagy erőkkel keresi a francia rendőrség.

Ezzel együtt a vízumkötelezettség bevezetéséig is minden kilépőt alaposan ellenőriznek, a terrorista vadászat részeként.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.24 13:23:21]

Idő: 2015. január 26.
Egyesült Királyság

Rendkívüli hír: Kilépne az EU-ból a brit miniszterelnök


David Cameron brit miniszterelnök óriási meglepetéssel szolgált, amikor mai parlamenti beszédében célul tűzte ki az Európai Unióból való kilépést. A miniszterelnök semmilyen határidőt vagy menetrendet nem közölt, és azt is homályban hagyta, hogy az ügyben népszavazást szándékozik-e kiírni.

A kormányfő bejelentését az észak-ír unionisták kivételével a teljes baloldali és liberális ellenzék, valamint saját konzervatív frakciójának közel fele is megdöbbenéssel és felháborodással fogadta. A Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője szerint a bejelentés teljes egészében annulálja a 2014-es skóciai függetlenségi népszavazás eredményét, és Skóciának a körülmények ilyen mértékű változása esetén ismét joga volna dönteni státuszáról. Az euroszkeptikus, de parlamenti képviselettel nem rendelkező UKIP párt ugyanakkor üdvözölte Cameron bejelentését, és mielőbbi cselekvést követelt az "európai szuperállamtól való függetlenség helyreállítása érdekében".

Londonban a parlament előtt több száz fős EU-párti és valamivel kisebb EU-ellenes tüntetés állandósult. A brit média, tudományos szféra és üzleti élet számos prominens szereplője fejezte ki felháborodását vagy értetlenségét a közösségi médiában és a hírtelevíziók műsoraiban. A brit miniszterelnöknek az Európai Unió tanácskozó szerveiben is izzasztó kérdésekre kell válaszolnia a Brexit melletti elköteleződés, és ennek minden egyeztetés nélküli bejelentése miatt.


Hatások
Egyesült Királyság: -1 stabilitás, -1 morál, -5 népszerűség
Franciaország, Németország: -1 stabilitás
Hasonló hatás az NJK EU-tagállamoknak

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 14:12:19]

Idő: 2015. január 25.
Görögország

Görög választások: győzött a szélsőbaloldal, veszélyben a mentőcsomag


A szavazatok 36%-ával, de az önálló parlamenti többségről két mandátummal lemaradva megnyerte a görögországi választásokat a szélsőbaloldali Baloldali Radikális Koalíció (SZIRTIZA). Az eddig kormányzó jobbközép Új Demokrácia párt 28%-kal a második helyre szorult, miközben a gyakorlatilag neonáci Arany Hajnal 7%-kal a harmadik helyezett lett. A parlamentbe bejutott még a centrista-liberális Potomi, a Görögországi Kommunista Párt, valamint a konzervatív nacionalista ANEL. Utóbbi párt az ideológiai ellentétek dacára a győztes SZIRTIZA legvalószínűbb koalíciós partnerének tűnik.

A SZIRTIZA évek óta élesen kritizálta az adósságcsapdába került Görögországnak nyújtott EU-s mentőcsomagok szigorú feltételeit. A gazdasági sajtó legalább tavaly január óta valószínűsíti, hogy a 2010-es első és a 2012-es második mentőcsomag után hamarosan egy újabb, 20-25 000 ecos harmadik csomagra lesz szüksége. Ennek feltételéül ugyanakkor az Európai Bizottságból, az Európai Központi Bankból és az IMF-ből álló "Trojka", valamint az EU gazdaságilag legbefolyásosabb tagja, Németország minden bizonnyal a korábbiakhoz hasonló szigorú fiskális politikai feltételeket fog szabni. A SZIRTIZA kampánya jórészt az eddigi csomagok feltételeként elfogadott megszorító intézkedések visszavonására és bármilyen hasonló jövőbeli feltétel elutasítására épült.

Hatások:
Görögország (NJK): -5 stabilitás, +2 morál
Németország, Franciaország: -1 stabilitás
NJK EU-tagállamokra hasonló hatás.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 14:05:00]

Idő: 2015. január 7.
Franciaország

Rendkívüli hírek: Lövöldözés és 12 halott egy párizsi szatirikus lap szerkesztőségében


Közép-európai idő szerint délelőtt 11:30 körül két, magukat az Arab-félszigeti Al-Kaidához tartozónak valló fegyveres tört be a Charlie Monsieur c. szatirikus lap párizsi szerkesztőségébe. A támadók az első jelentések szerint a lap tíz munkatársával, valamint az egyik (előzőleg több halálos fenyegetést kapó) szerkesztőségi tag személyi védelmével megbízott rendőrtiszttel is végeztek.

A támadás elkövetői körülbelül 15 percen át tartó lövöldözés után elhagyták a szerkesztőség épületét, és az utcán tűzharcba kerültek egy a helyszínre siető újabb rendőrrel. A rendőrt, akit a támadók a földön fekve végeztek ki, azóta az algériai származású Abdul Merazgaként azonosították. A két fegyveres elkövető jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, de a francia rendőrség nagyszabású embervadászatot indított el, amely egész Párizsra, valamint az azt körülvevő Île-de-France régióra is kiterjed.

A megtámadott lap, a Charlie Monsieur a francia kulturális élet megosztó szereplője, amely rendszeresen közölt az iszlámmal szemben kritikus, képileg és hangnemükben rendkívül obszcén karikatúrákat. Az újságot ugyanakkor sokan a bármilyen vallás szabad (és szabadszájú) kritikájára nagy hangsúlyt fektető laicista francia szellemi hagyományok fontos képviselőjének tekintik.

A támadás sokkolta a francia társadalmat és az európai közvélemény nagy részét. Európa fővárosaiban helyenként több száz fős spontán gyűlések alakultak ki a francia nagykövetségek körül, ahol az emberek gyertyákat és koszorúkat helyeznek el a kerítések tövében. Kisebb spontán megemlékezésekre a világ számos országában sor került. Franciaországban ugyanakkor (legalábbis időlegesen) rég nem látott nemzeti egység van kibontakozóban, miután a kormány, az ellenzék, a laicista értelmiség és a fősodorbéli muszlim vezetők egyhangúan ítélték el a merényletet.

Hatások
Franciaország: -3 morál, -1 stabilitás, +2 akciópont
Németország, UK: -1 morál
Hasonló hatások az NJK EU-tagállamokra

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 13:58:47]

Idő: 2015. január 1
Ukrajna

Kiújuló harcok Kelet-Ukrajnában


Január 1-jén kiújuló tűzharcról számolt be a helyi és a nemzetközi média a kelet-ukrajnai szakadár erők és az ukrán kormánycsapatok közötti frontvonalról. A szakadárok központjainak számító Luhanszk és Donyeck városok között majdnem pontosan félúton elhelyezkedő, így nagy stratégiai jelentőségű Delbaceve települést az ukrán hadsereg még tavaly július végén foglalta el, a kijevi kormány szerint azonban a felkelők most új offenzívát indítottak a térségben. A szakadár fegyveres erők szóvivői ezzel szemben az ukrán kormányt vádolják provokációval és a tavaly szeptember 5-én aláírt minszki fegyverszüneti megállapodás megsértésével.

A minszki jegyzőkönyv szövege (2014 szeptember 5., Minszk, Fehéroroszország):

A kontaktcsoport tagjai egyetértésre jutottak a következő lépések megtételében:
1. Haladéktalanul életbe kell léptetni a kétoldalú tűzszünetet.
2. Az EBESZ-nek biztosítania kell a fegyvernyugvás ellenőrzését.
3. Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.
4. Az EBESZ-nek biztosítania kell az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését, és biztonsági övezetet kell létrehozni a határ menti övezetekben.
5. Haladéktalanul szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogva tartott személyt.
6. Törvényt kell elfogadni, amely megtiltaná azoknak a személyeknek a felelősségre vonását és megbüntetését, akik összefüggésbe hozhatók a Donyeck és Luhanszk megyék egyes részein történt eseményekkel.
7. Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.
8. Intézkedéseket kell hozni a Donbasz-medencei humanitárius helyzet javítása érdekében.
9. A Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatósági választásokat.
10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.
11. El kell fogadni a Donbasz újjászületését és a régió életképességének helyreállítását szolgáló programot.
12. Szavatolni kell a tárgyalások résztvevőinek személyes biztonságát.

A szöveget aláírták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország, valamint a nemzetközi közösség által el nem ismert Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság képviselői.

Hatások: nő a feszültség Kelet-Ukrajnában