FŐOLDAL | VILÁGHÍREK | FÓRUM | TÁRSOLDALAK | ORSZÁGOK | MI ILLIK HOZZÁD? | BELÉPÉS A WEBES FELÜLETRE


Kör: 2000/3 [Készült: 2024.04.10 14:45:16]

Idő: 2000. augusztus 15.
Ukrajna

Bemutatón zuhant a nézőkre az ukrán vadászgép


GNN
2000. augusztus 15. 10:17

BREAKING NEWS* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *Egy légiparádé nézőire zuhant egy vadászgép Ukrajna nyugati felében. A balesetben nyolcvanhárom néző vesztette életét, köztük tizenkilenc gyermek. Hatvanhat sérültet kórházban ápolnak, 23-nak - köztük hét gyereknek - kritikus az állapota. A két pilótának sikerült katapultálnia, ők gerinctörést szenvedtek. Leonyid Kucsma államfő menesztette a légierő főparancsnokát és a hadsereg vezérkari főnökét. Volodimir Skidcsenko védelmi miniszter pedig benyújtotta lemondását. Az ukrán államfő bejelentette, a haderőreform befejeztéig felfüggesztette az országban a légierő bemutatóit.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint a pilóták éppen egy bonyolult manővert mutattak be a levegőben, amikor eddig ismeretlen okból elvesztették uralmukat a gép felett.

A Lviv mellett tartott szombati parádén történt tragédia nyolcvanhárom áldozatot követelt, a halottak között van 19 gyermek is. Az eddigi adatok szerint száztizenöten megsérültek.


Nőhet az áldozatok száma

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője ma reggel elmondta, hogy tovább nőhet a katasztrófa halálos áldozatainak száma, mivel a 66 még kórházban ápolt sérültből igen súlyos az állapota 23 személynek, köztük hét gyermeknek.

Az áldozatok számát nehéz pontosan megmondani azért is, mert számos, darabokra szakadt holttest azonosítása még nem fejeződött be - tette hozzá. Az áldozatok több száz hozzátartozója vár jelenleg is a város egyik halottasházánál, hogy a hatóságok kérésére azonosítsa a tetemeket. Sokan virágot vittek a szombati légibemutató bejáratához.

Kucsma meglátogatta a sérülteket

A légiparádét az ukrán légierő 14. repülőhadteste megalakulásának 58. évfordulója alkalmából rendezték a Szknyilov-repülőtéren, és csaknem tízezer ember volt rá kíváncsi - közéjük vágódott be egy műrepülést végző Szu-27-es vadászgép, amelynek két pilótája katapultált. A harci gép fekete dobozát már megtalálták, s megkezdték annak szakértői vizsgálatát, hogy meghatározzák: emberi tényező vagy hajtóműhiba okozta a szerencsétlenséget.

Egyes szemtanúk arról számoltak be ugyanakkor, hogy közvetlenül az esemény előtt több, fegyverdörgésre hasonlító hangot is hallottak. A lakosság között elkezdett terjedni a szabotázs, mint lehetséges oka a szerencsétlenségnek.

Leonyid Kucsma államfő elrendelte a légibemutatók beszüntetését a haderőreform befejezéséig.Hatások:
- növekszik az elégedetlenség Ukrajnában, zuhan a kormány támogatottságaKör: 2000/3 [Készült: 2024.03.14 09:55:26]

Idő: 2000.08.13.
Izrael

Zavargás Izraelben, civilek menekülnek Izraelből


GNN
2000.08.13. 18:40

BREAKING NEWS
Izraelben lévő tudósítóink megerősítették, hogy a zavargások miatt Washington már délelőtt elkezdte kimenekíti az amerikai állampolgárokat.

Alig egy órával ezelőtt hasonló lépést jelentett be Franciaország és Németország is és további államok hasonló bejelentése várható a következő órákban. A nemzetközi reptereken különgépek viszik el a civileket, nagy a zsúfoltság és ez valószínűleg a továbbiakban is csak nőni fog. Nagykövetségek bezárásairól ugyanakkor nincsenek híreink.

Izrael kormánya nyugalomra intett, közben pedig a második legmagasabbra, narancs szintre emelte a haderőinek készültségét, ezzel együtt egyre több fegyveres katona és jármű látható az utcákon. Az izraeli hadsereg láthatóan megerősíti a fontosabb épületek védelmét, ezekben a percekben is katonák vesznek fel védelmi pozíciókat a különböző épületeknél.

A zavargások helyszínein egyre keményebben lép fel az izraeli hadsereg, amely továbbra főleg is a Gázai övezetben, Jeruzsálemben, Ciszjordániában, Nábluszban és több izraeli nagyvárosban észlelhető.

Elemzőink szerint úgy tűnik, hogy a zavargások ebben a pillanatban nem eszkalálódnak tovább, az izraeli hadsereg idejében lépett, de változhat a helyzet. A következő órák, esetleg napok mutatják majd meg, hogy mennyire marad kezelhető a helyzet a közel keleten.

Az események hatására a szomszédos országok is emeltek a készültségi szintjeiken.

Hatások:
- nő a feszültség Izraelben, egyre többen hagyják el az országot
- a szomszédos országok készültségi szintjei is megemelkedtek

Kör: 2000/3 [Készült: 2024.03.07 11:57:28]

Idő: 2000. augusztus 13.
Oroszország

A második csecsen háború utolsó két napjának eseményei


GNN

BREAKING NEWSAugusztus 11. – Dagesztánban egyidejűleg hat robbanásban hét orosz katona meghalt, köztük két női titkosszolgálati tiszt, és 15 másik személy megsebesült.
Augusztus 12. – Két bomba célpontja egy orosz rendőrőrs és egy orosz vonat volt Khasavyurtban.Hatások:
- folytatódik a második csecsen háború

Kör: 2000/3 [Készült: 2024.03.07 11:53:44]

Idő: 2000.08.13. 06:45
Izrael

Kirobbant a második intifáda!


GNN


BREAKING NEWSAríél Sárón aki jelenleg a Likud ellenzékben lévő párt vezetője egy kis csapat élén tegnap délután belépett a Templom-hegy területére.

15 perccel később palesztin fiatalok kövekkel kezdték őket dobálni. Erre a fegyveresek tüzet nyitottak a fiatalokra, majd távoztak a szent területről. Az incidensben többen súlyosan megsérültek.

Ez a már amúgy is küszöbön álló második intifáda kirobbantásához adta meg az ürügyet Jasszer Arafatnak a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetőjének, aki 2000.június elején még Camp Davidben, teljes mellszélességgel utasította vissza az amerikaiak által kidolgozott perspektív békeajánlatot, így a palesztin államiság és békekötés helyett most a második intifádával néz szembe a Közel-Kelet.

Mára virradóra (helyi idő szerint) zavargások törtek ki a Gázai övezetben, Jeruzsálemben, Ciszjordániában, Nábluszban és a többi nagyvárosban is. Fél órával ezelőtt pedig egy öngyilkos merénylő robbanó mellényben Jeruzsálemben, egy buszmegállóban robbantotta fel magát, legalább 6 halott és tucatnyi sebesült az eredménye.

Hatások:
- kitört a második intifádaKör: 2000/3 [Készült: 2024.03.07 11:46:54]

Idő: 2000. augusztus 13. 06:47
Irak

Megint drágulni fog az olaj?


GNN


* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *


Huszein elnök tegnap késő este bejelentette, hogy 2000. Szeptember 1-jétől Irak csak és kizárólag euróban kezdi forgalmazni az olajat.
Kérdés, hogy a többi olajtermelő ország és az OPEC államok erre mit lépnek.
a fiatal Szadam


Kör: 2000/3 [Készült: 2023.10.12 14:26:33]

Idő: 2000. július 1.


GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


A VILÁGPIAC ÚJ ÁRAI 2000/3-ban:

Élelem: 295/305
Energia: 295/305
Ércek: 295/305
Iparcikkek: 295/305
Katonai felszerelések: 590/610

Kör: 2000/3 [Készült: 2023.10.12 10:31:28]

Idő: 2000. július 1.


GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ
**********************************************************************************************************************

Görögország

**********************************************************************************************************************

Míg az ország vezetői Athénban csak kapkodják a fejüket a gazdasági krízis és a két görög hajó tragédiája között, az országban június utolsó két hetében az állami megszorítások miatt két jelentősebb útfejlesztési és egy nagyobb tengeri szállítmányozási cég is csődöt jelentett. Ezeken felül több logisztikai cégnél leépítések voltak. Elsősorban ez a gazdasági megszorításokkal és komolyabb hiánnyal magyarázható, valamint a kormányzat kényszerű likviditási problémáival. A kormányzat mérsékelni igyekezett az államháztartási hiányt szociális megvonásokkal is, amely sikeresnek volt mondható, de károkat is okozott. A büdzsében 30.000 eco hiányt államadósságból sikerült fedezni, de a gazdasági beruházásokra nem maradt már szufla. Van, aki szerint ennek is kell örülni, mert küzd a kormányzat.

Hatás:
-2 infrastruktúra
-2 Népszerűség
+30.000 eco államadósság


**********************************************************************************************************************

Irán

**********************************************************************************************************************
Teheránból nem hallatszódik ki semmi, ami lehet vihar előtti csend is, de lehet a különböző kormányzati gondok-bajok jele. Közel a vég?
A kormányzat hivatalos újságja bár be lett harangozva, de máig nem jelent még meg, a lakosság tájékoztatása hiányzik.

Hatás:
-10 Népszerűség
+40.000 eco államadósság


**********************************************************************************************************************

Lengyelország

**********************************************************************************************************************
Varsó bányászati fejlesztéseket favorizált a második negyedévben, így fellendülőben a gazdaság ércbányászattal foglalkozó része. A hadiipar azonban gyengült, így a hadiipari szint csökkent (-1 ISZ katonai felszerelések). Az Önkormányzatok sikeresen modernizáltak valamennyit az ország infrastruktúráján (+1 infrastuktúra). A gazdaságban nincsenek komoly bajok, minden halad a maga útján.
Ezzel nagyjából mindent el is mondtunk LEngyekország tevékenységéről, hiszen a lakosság most nem lett beavatva sem a kormányzat terveibe, sem a tevékenységébe.

Hatás:
-5 népszerűség


**********************************************************************************************************************

Magyarország

**********************************************************************************************************************
Budapest te csodás! A legtöbben csak találgatják, mi történik Budapesten, hiszen belpolitikai válságról hallani minden sarkon, amely mára időközi választásokig fajult, melyet már július elején megtartanak. Ennek eredményére csak apró "odds"-al lehetne fogadni. A hírek szerint semelyik párt nem fogott össze a másikkal, így nincsen koalíció és így tényleg bármelyik pártvezér pezsgőt bonthat a legvégén. A kormánypárt egy jelentősebb civil ipari beruházás támogatását finanszírozta még a negyedévben, talán ezzel akar előnyre szert tenni a választásokon?
A DEFISZ-t az ellene felhozott vádak ellenére esélyesnek mondják, míg az egész felordulást elindító Szabadság Pártot is az esélyesek között emlegetik, viszont a legvégén bármelyik pártképződményből válhat kormánypárt, ez tehát még július első felében kiderül.

Hatás:
- 15 népszerűség a kormánykrízis miatt


**********************************************************************************************************************

Németország

**********************************************************************************************************************
Berlinben Teheránhoz hasonlóan nem foglalkoznak a lakosság tájékoztatásával (idén még nem jelent meg egyeteln újság sem), ezért a nép egyre elégedetlenebb. Nem érkeztek hírek fejlesztésekről, ugyanakkor gazdasági gondokról sem. A kormányzat eléggé passzív volt az elmúlt negyedévben, amit a lakosság nem sokáig tolerál.

Hatás:
- 8 népszerűség (komoly gond van!)


**********************************************************************************************************************

Olaszország

**********************************************************************************************************************
Rómában bár a lakosok rendesen tájékoztatva vannak, az újságból sajnos nem derül ki, hogy mikor keletkezett és ez kavart okozhat a fejekben. Az olasz kormány egyre szorosabbra fogja az olasz-román gazdasági kapcsolatokat, ami elősegítheti a másik fél NATO felé közeledését és csatlakozását. A nyáron az olasz gazdaság erőre kapott, ezt segítette a kormányzat energiafejlesztési programja és ehhez tett hozzá a gazdaság infrastruktúrális fejlesztéseket (+1 infrastruktúra), valamint mindez kihatott a hadiiparra is (+1 ISZ katonai felszerelések). A lakossá elégedett, ahogy az idei nyár eltelt, a kormányzat jó úton halad!

Hatás:
+3 népszerűség


**********************************************************************************************************************

Románia

**********************************************************************************************************************
Bukarestből is pozitív hírek érkeztek, már ami a gazdaságot érinti. A román kormányzat sikeresen javított a korrupción, míg nem sikerült javítania az energiaipari fejlesztélseknél, viszont nagyon sok munkát fektettek bele az infrastruktúrális fejlesztésekbe, aminek végül meglett a haszna. A lakosság ezt örömmel vette tudomásul (+1 morál) és sikerült a román cégeknek is fejleszteni az infrastruktúrán (+1 infrastruktúra). A nyáron incidensről lehetett hallani, ami a romániához közeli Jugoszláv Szövetségi Köztársaság területén történt, a kormány lapja szerint emiatt történt határellenőrzés szigorítása a jugoszláv-román határon. A román külpolitikát -úgy tűnik- az év első felében a görög közeledés és az olasz gazdasági kapcsolatok élénkítése jellemezte, érezhető hogy az országvezetésnek komoly tervei vannak és ezért lépéseket is tesz ebbe az irányba. Kérdés azonban, hogy hogyan tudják a szomszédokkal való komolyabb nézeteltéréseket rendezni? Ez még a jövő zenéje, de az tény, hogy Románia jövője most bizakodásra ad okot.

Hatás:
+6 népszerűségKör: 2000/3 [Készült: 2023.10.10 11:16:14]

Idő: 2000. július 1.


KÖRVÁLTÁS


Aktuális kör: 2000/3 3.kör
Körváltás ideje: 2023-10-10 10:43:06
Tervezett körváltás: 2023-10-17Kör: 2000/2 [Készült: 2023.09.28 14:30:25]

Idő: 2000. április 13. 06:38
Görögország

Tegnap este elsüllyedt az Ice Prince nevű görög hajó az angol partoknál


GNN
2000. április 13. 06:38* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *


Nagy-Britannia délnyugati partjainál, Devon közelében történt elsüllyedt az Ice Prince nevű görög teherszállító hajó, 20 fős legénységgel és több mint ötezer tonna fűrészáruval a fedélzetén. Az egyiptomi Alexandria felé tartott, amikor tegnap este 19:02 perckor vészjelzést adott le a kapitány, amiben a hajó süllyedésről beszélt és azonnali kimentést kért.

A legénységet az angol parti őrség csónakjai és helikopterei azonnal kimenekítették a 100 méter hosszú hajóról, amely mostanáig 45 fokkal megdőlt. Az egyik matrózt lábtöréssel szállították kórházba, de komolyabban senki nem sérült meg.
Az angol parti őrség szerint több napig is eltarthat, amíg felmérik a baleset körülményeit és következményeit.

Kör: 2000/2 [Készült: 2023.09.28 08:57:34]

Idő: 2000. április 1.


GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


2000/1


Az új évezred első negyedévében (csak a JK nemzeteket tekintve) a piacokon a legnagyobb volumenben energiával és iparcikkekkel kereskedtek.
Az energiahordozókat tekintve Irán adta el a legtöbbet, míg Olaszország volt a legnagyobb felvásárló. Az iparcikkek piacán viszont Irán volt a legnagyobb felvásárló.

A VILÁGPIAC ÚJ ÁRAI 2000/2-ben:
Élelem: 100/94
Energia:104/98
Ércek: 100/94
Iparcikkek: 105/97
Katonai felszerelések: 211/191


Kör: 2000/2 [Készült: 2023.09.27 11:58:18]

Idő: 2000. április 1.


GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ****************************************************************************************************
Irán
****************************************************************************************************

Gazdasági nehézségekről érkeztek hírek Teheránból, rosszakarók szerint a kormányzat elszámíthatta magát. Gazdasági szakemberek nem teljesen értik, miért nem értékesítették a rengeteg iráni olaj nagyrészét, miközben kifogytak a fizetőeszközökből, ami komoly fennakadásokat okozott a gazdaságban. Más szakemberek szerint ez csak stratégiai húzás lehetett, ha az egyik legnagyobb olajtermelő ország visszafogja a piacról az olaját, akkor annak érzékelhetően árfelhajtó hatása lesz. Úgy tűnik, Teherán hajlandó megfizettetni gazdaságával a likviditási hiányt. Mindenesetre nem kizárólag a fizetőeszközökből volt gond az első három hónapban, a haderő ellátásában is nehézségekkel néztek szembe, ugyanis komolyabb KF hiánnyal kell szembe nézniük.
Irán -vélhetően még a korábbi programok lendületének hála- +2 infrastrukturális fejlesztést számolhat el az első negyedévben, ám a gazdasági gondok miatt -3 népszerűséget is elszenvedett. A negatív hatásokat a gazdasági automatizmusok valamennyire mérsékelték, ami részben pótolta az eco és a KF hiányt, de némi olaj áron aluli értékesítésével és további államadósság növelésével járt.

További hatások:
-5 haderő morál
-10000 Hadügy Pont (HP)


****************************************************************************************************
Németország
****************************************************************************************************

Az új évezredben Berlin figyelme az új kutatások felé irányult, ugyanis kiemelten támogatta többek között az új cseppfolyósított földgáz technológia kifejlesztését. Kritikusok szerint a lakosság sokkal jobban járt volna, ha ehelyett a gazdaság működését biztosította volna a kormányzat, mivel a büdzsében komoly energia és KF hiány alakult ki. Ettől a több városban is üzemanyaghiánnyal szembesültek a lakosok, a hadseregben pedig a KF hiánya okozott ellátási gondokat. Az országos üzemanyaghiány miatt több magánkézben lévő kútnak is be kellett zárnia, ami miatt az infrastruktúra sérült (-1 infrastruktúra). A kormányzat márciustól vészmegoldásként jelentősen támogatni kezdte az energetikai szektort (+ISZ energia), de ez bár enyhülést jelentett, nem okozott áttörést. Elemzők rámutattak, sokkal inkább szükség lett volna azonnali olajszállítmányok érkezésére a benzinhiány megoldásaként és a VP erre megfelelő megoldást nyújtott volna. Összességében így felemás a lakosság véleménye a kormányzat első negyedéves tevékenységéről, míg a kutatásokban és fejlesztésekben nem volt kivetni való, a gazdaság azonnali segítségének elmaradása elégedetlenséget szült (-3 népszerűség).

További hatások:
-2 haderő morál
- 10000 Hadügy Pont (HP)


****************************************************************************************************
Olaszország
****************************************************************************************************

A taljánok örömmel vették tudomásul, hogy Rómában az új évezred első negyedévében nem ültek a babérjukon, összességében pozitív változást hoztak az egész országnak.
Míg különböző kutatásokat támogattak a környezetvédelmi ipar fejlesztéseit célozva, a szociális rendszerbe is jutott némi eco, így az olasz szociális rendszer némileg fejlődhetett. A kormányzat kiemelten foglalkozik a gazdaságot is komolyan érintő korrupcióval, ezért felállították az országos szintű „Szervezett Bűnözés és Korrupció Ellenes Irodá”-t, amely máris meghozta az első eredményeit (-korrupció).
A gazdaság meghálálni látszik a kormányzat ésszerű működését, mivel a 3 hónap alatt összesen komolyabb (+2) infrastruktúra fejlesztések is történtek az országban.

További hatások:
+3 népszerűség


****************************************************************************************************
Törökország
****************************************************************************************************

Ankarában komoly gondokról hallani, veszélyben a kormányzat! Míg az új évezred hajnalán sikerült +2 infrastruktúrát fejlődnie a gazdaságnak, addig komoly gondok jelentkeztek az energiaszektorban (-1 ISZ energia) és mivel ezt nem tudta a kormányzat a helyén kezelni, országszerte több napos áramkimaradások voltak tapasztalhatók (energiahiány), valamint az iparcikkekben sem volt megfelelő az ellátottság (iparcikk hiány). Ennek köszönhetően nőtt az általános elégedetlenség (-10 népszerűség). Ezt tetézte a haderő ellátottságának hiánya, amely haderőmorál csökkenést is jelentett (-5 haderőmorál). A gazdasági szereplők próbálták enyhíteni a nehézségeket, de ez teljesen nem sikerült (-eco,+energia,+KF,+államadósság).

További hatások:
- 10000 Hadügy Pont (HP)


****************************************************************************************************
Magyarország
****************************************************************************************************

Budapesten enyhe gazdasági problémákba ütköztek, amikor egyszer csak elfogyott a kasszából az eco. Nem kell azonban túl komoly dologra gondolni, a büdzséjük éppen elbírja még, hiszen alig kerültek át a negatív oldalra. Az új évezred legelején Budapesten is komoly figyelmet fordítottak különböző kutatások megtámogatására. Az agrárium fejlesztését is hangsúlyosnak tekintik, sikerült +2 szintet is fejleszteniük rajta (+2 ISZ agrár). Ugyanakkor folyosói pletykák alapján úgy tűnik, hogy a kormányzatnak egyre komolyabb külpolitikai nehézségekkel kell majd szembenéznie, ami hatással lehet az ország egészére nézve. Ennek valóságosságát erősíti, hogy az USA budapesti nagykövetasszonya március legelején soron kívül többször is magánbeszélgetéseken vett részt a magyar miniszterelnökkel.

További hatások:
+2 népszerűség


****************************************************************************************************
Lengyelország
****************************************************************************************************

Az új évezredet a lengyelek nagyarányú kutatási támogatásokkal, valamint ipari beruházások támogatásával ünnepelték. Elsősorban a katonai szféra (ISZ) fejlesztésébe, valamint bányászati (ISZ) fejlesztésekbe invesztáltak, melynek köszönhetően növekedett az átlagos ipari szint is. A közismert elemzők egyike megjegyezte, ez nagyjából olyan hatást jelentett a számára, mintha a lengyel ipar és K&F egyszerűen nekirohanna, felugrana és szárnyalni kezdene. Ezt persze még nem látni, de az biztos, hogy a lengyelek lendületes rajtot vettek a nyugati országokhoz való felzárkózásban. A belpolitikában eközben csend volt.

További hatások:
+3 népszerűség


****************************************************************************************************
Románia
****************************************************************************************************

Bukarest szintén fontosnak tartja a kutatások támogatását, valamint az új évezred kedvéért az energetikai ipar (ISZ energia) fejlesztésébe, infrastrukturális fejlesztésekbe és korrupcióellenes lépéseket támogatott a lakosság és a gazdasági szereplők legnagyobb örömére. 10.000 eco mértékben államadósságot csökkentettek, feltételezhetően ezt az európai közeledés kedvéért tették. A belpolitika és a gazdaság tehát teljesen rendben lévőnek látszik, külpolitikában viszont várakoznak a nyugati csatlakozási folyamatokra.
Eközben a határőrség készenléti szintjét is megemelték, a szóvivő szerint a Jugoszláv Szövetségi Köztársasággal közös határátkelő megerősítése miatt, hogy visszaszorítsák a csempészeket.

További hatások:
+3 népszerűség


****************************************************************************************************
Görögország
****************************************************************************************************

Erőteljes támogatást élveznek a görög kutatók, több programot is támogatnak a kormány részéről. Az új évezred legelején megroggyanni látszik a görög gazdaság, hirtelen egy krízishelyzet alakult ki, melyről bővebben a görög kormányközeli lapokból lehet megtudni. A krízishelyzetre reagálva a kormányzat egy azonnali költségvetési kiigazító csomagot léptetett életbe, amely megfogni látszik a folyamatot és így csak egy komolyabb megroggyanás, reccsenés várható belőle. A krízis kezelésére a kormányzat kénytelen volt némi tőkét kivonni az amúgy sem ideálisan működő szociális rendszerből kárenyhítés címén, mindennek eredményeképpen a krízis hatása az első negyedévben így csak az agrárszektorra hatott (-1 ISZ agrár). Nem mellesleg a kormányzat a korrupciós terveit igyekszik ettől függetlenül végigvinni az új évezred elején is, sárgára (3.szint) emelte a rendőrségi alakulatok készültségét és ezzel együtt sikerült komoly hatást elérnie a korrupció ellenében (további -1 korrupció).

További hatások:
A következő 2 körben extra (de csökkenő) eco fogyasztás mérhető a krízisnek köszönhetően, amely projekttel javítható.
Kör: 2000/2 [Készült: 2023.09.27 11:50:52]

Idő: 2000. április 1.


KÖRVÁLTÁS


Aktuális kör: 2000/2 2.kör
Körváltás ideje: 2023-09-26 13:11:49
Tervezett körváltás: 2023-10-03
Kör: 2000/1 [Készült: 2023.09.21 11:03:28]

Idő: 2000. március 1.
VILÁG

Fontosabb nemzetközi NJK események 2000. első 2 hónapjából


GNN
2000. március 1. 12:01* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *- Szomália
Az elmúlt hetekben Szomáliában létrejött egy ú.n. Föderális Átmeneti Kormány, amely csak Szomália egy részét ellenőrzi. Szomália északi része, Szomáliföld 1991 óta de facto független, ugyanúgy mint Puntföld, Galmudug és Azánia. Egyéb nagy területeken helyi klánok és hadurak uralkodnak.


- Kalifátus
Megerősítetést nyert, hogy az elmúlt hónapokban Kalifátus néven megalakult egy teljesen új terrorszervezet. A Kalifátus hivatott egyesíteni a radikális iszlamista terrorszervezeteket és a hírek szerint egyre több kisebb és nagyonn terrorszervezet csatlakozik hozzá, vagy teljesen bele is olvad a Kalifátusba.


- Nyugat-Szahara, Marokkó
Marokkó kénytelen volt megerősíteni a Nyugat-Szaharában lévő katonai erejét, mivel a Polisario Front ismét aktív harcot kezdett a marokkói katonasággal szemben. A Polisario Front 90-es évek elején végzett tevékenységeinek köszönhetően Marokkó uralma Nyugat-Szahara felett sokat gyengült, 1991 óta a harci események szüneteltek és akkor úgy tűnt, békés időszak jöhet, amely a végén megoldást hozhat. Ennek vetett most végett a Polisario Front, amikor támadó hadműveletekbe kezdett a marokkói haderővel szemben. A támadásra az adott okot, mert a marokkói hadsereg váratlanul letartóztatta a Polisario Front egyik vezetőjét.

Háttér: Marokkó 1976-ban Nyugat-Szahara (Rió de Oro és Saguiet el-Hamra) területének 2/3-át elfoglalta, majd 1979-ben Mauritánia kivonulásakor az ország teljes területét szintén elfoglalta, emiatt nem lehetett tagja a formálódó Afrikai Uniónak.
A marokkói megszállás után a lakosság jelentős része Algériába menekült, ahol létrejött a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság kormánya. Eddig egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el hivatalosan Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett. Arra azonban több ország is nyitottnak mutatkozik, hogy elfogadja a terület marokkói megszállását, ha az a királyság autonóm része lesz.

A terület végső státuszáról (a teljes függetlenségről vagy a Marokkóhoz tartozásról) egy hosszú évek óta halogatott népszavazás dönthetne. Ám az érdekelt felek nem tudtak megegyezni a szavazáson részvételre jogosultak számáról sem.
A fegyveres konfliktus 1991 óta szünetelt, az ország jelenleg két részre – a Marokkó által ellenőrzött nyugati részre és a Felszabadított Zónára – van osztva, a megszállók által létrehozott fal (Berm) mentén. A nyugat-szaharai lakosság jelentős része ma is az algériai Tindouf környékén található menekülttáborokban él.


- Jugoszláv Szövetségi Köztársaság
2000 októberében (2000/3) lesz a legközelebbi szerbiai választás, amikor eldőlhet a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság közeljövőjének sorsa. A választásokon a legtöbben Stojan Milošević újraválasztását várják az SZSZP, azaz a Szerbiai Szocialista Párt vezetőjeként. Azonban jelentős kihívója a Petar Marušić által vezetett szélsőjobbos Balkánért Párt, valamint befutó lehet még Cvijetin Stambolić liberális elveket valló Central nevű baloldali pártja is. A Balkánért Párt győzelme esetén várható, hogy a nacionalista érzelmek ismét erősödni fognak, ami kiélesítheti a Koszovói helyzetet is.
Mint ismert, 1999. június 12-e óta a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságtól elszakadt Koszovó a KFOR irányítása, védelme alatt áll.Hatások:
-