FŐOLDAL | VILÁGHÍREK | FÓRUM | TÁRSOLDALAK | ORSZÁGOK | MI ILLIK HOZZÁD? | BELÉPÉS A WEBES FELÜLETRE

Kör: 2015/4 [Készült: 2020.09.18 11:01:53]

Idő: 2015. november 12.
Amerikai Egyesült Államok

Az USA öt államában megtagadták a muszlim bevándorlók befogadását


GNN
2015. november 12. 05:01Az Amerikai Egyesült Államokban politikai következményekkel járnak az Európában érzékelhető folyamatok, az Egyesült Államok öt államában is megtagadták a muszlim bevándorlók befogadását.


Hatások:
- Öt államában megtagadták a muszlim bevándorlók befogadását, növekvő muszlim és bevándorló ellenesség az országbanKör: 2015/4 [Készült: 2020.09.18 11:01:36]

Idő: 2015. november 1.
Európa

Menekültek árasztják el Európát


GNN
2015. november 10. 19:15Az év első fél évében fokozatosan nőtt Európába bevándorlók száma, míg csak az elmúlt negyedévben 615492 új menekült érkezett meg Európába. A bevándorlók elsődleges célja Németország, ahol nyitott kapukra lelnek.
A német kormányzat az ország népességének elöregedésén szeretne elsősorban javítani.

Ma tették nyilvánossá azt a kimutatást, ami megmutatja, hogy csak idén eddig 1.9 millió ember lépte át Európa határát migrációs célokkal és még nincsen vége az évnek.

912938 Görögországon keresztül érkezett, 764039 fő Horvátországon és Magyarországon keresztül, valamint 193946 Olaszországban ért partot.

Törökország visszatartja a migránsáradatot, a törökországi európai határnál becslések szerint további mintegy 2 millió menekült vár a továbbhaladásra.


Egyes politikai elemzők szerint a migránsok érkezése miatti problémákat nem lehet felszámolni mindaddig, amíg nem zárul le a szíriai polgárháború és ameddig az európai gazdaság vonzó marad a megélhetési migránsok számára.

Hatások:
- egész Európa szerte erősödik a migrációs nyomás /a pontos hatásokat most csak év végével számoljuk el/
Kör: 2015/4 [Készült: 2020.09.18 10:35:46]

Idő: 2015. október 22.
Irán

Az iráni nukleáris programról szóló tárgyalások végre egyezséggel zárultak


GNN
2015. október 22. 07:31


A 2002 óta zajló tárgyalási folyamat október elejére végre eredményre vezetett, és felszámolták az Iránnal szembeni szankciók egy részét.

Elemzők szerint a létrejött megállapodás még egy évtizedre elhárítja annak a veszélyét, hogy Irán nukleáris fegyverekhez jusson. Kritikusaik szerint azonban nincs ok az ünneplésre, hiszen a végcélt, az iráni nukleáris program teljes leállítását nem sikerült elérni.

Hatások:
- az Iránnal szembeni szankciók egy része felszámolásra került /Irán a normál szabályok szerint vásárolhat a VP-ről/
Kör: 2015/4 [Készült: 2020.09.18 10:33:01]

Idő: 2015. október 21.
Kína

Kína szigeteket épít a Dél-kínai tengeren


GNN
2015. október 21. 10:03Kína magáénak követeli a Dél-kínai tenger övezetét, követeléseinek érvényesítése érdekében pedig az elmúlt hónapokban mesterséges szigeteket hozott létre az itt található korallzátonyok körül. Ezekre gyorsan leszállópályákat és katonai létesítményeket kezdtek el építeni.

A nemzetközi törvények értelmében a kínaiak követeléseinek nincs alapja, az USA és a környező államok kormányzatai pedig attól tartanak, hogy a kínaiak akadályozni fogják a szabad hajózást a térségben. A vita tétjei magasak: a terület kereskedelmi szempontból kiemelt jelentőségű, rengetegen élnek az itteni halászatból, emellett hatalmas olaj-és ásványi anyag lelőhelyek találhatóak itt. Kérdéses, hogy Kína képes-e domináns hatalommá válni a régióban, ezzel kiszorítva az Egyesült Államokat.

Hatások:
- mesterséges szigetek épülnek korallzátonyok körül a Dél-kínai tenger övezetében
Kör: 2015/4 [Készült: 2020.09.18 10:31:34]

Idő: 2015. október 20.
Oroszország

Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép


GNN
2015. október 20. 20:18

BREAKING NEWS* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *A Metrojet) orosz légitársaság Airbus A321-231-es típusú repülőgépe a Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó menetrend szerinti járata helyi idő szerint ma reggel 6:51-kor szállt fel az egyiptomi Sarm es-Sejk nemzetközi repülőtérről. Ezt követően 23 perccel később már nem jelentkezett be a ciprusi légiforgalmi irányítókhoz és a pilóta sem adott le vészjelzést.

Az egyiptomi miniszterelnök az eltűnés után nem sokkal később bejelentette, hogy a gép roncsait megtalálták, a gép lezuhant.

A Kalifátus ma este jelentette be, hogy tagjai lőtték le az orosz gépet.
A gépen 217 utas (amiből 17 gyermek) és 7 főnyi személyzet tartózkodott és eddig nem tudni túlélőkről.

A 9268-as járat katasztrófája Egyiptom eddigi leghalálosabb légi balesete, valamint az orosz repülés történetének legtöbb halálos áldozattal járó katasztrófája és az Airbus A320-as eddigi legtöbb áldozattal járó katasztrófája.
Kör: 2015/4 [Készült: 2020.08.24 21:05:03]

Idő: 2015. október 17.
Európa

Rendkívüli Hírek


GNN
2015. október 17. 23:30

BREAKING NEWS- Röszkei zavargás, Magyarország


Tegnap délelőtt több ezer migráns sátrazott le a közúti és az autópálya-határátkelő közötti területen és a környéken.

Tegnap délután fél három körül mintegy 300 fős csoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra. A háromszoros sorfalban álló magyar rendőrök arabul próbálták megnyugtatni a tömeget, de sikertelenül.
Néhány hangosbeszélővel ellátott agresszív hangadó vezetésével a szerb oldalon a migránsok áttörték a határt lezáró kaput, ezért könnygázzal fújták le őket, mire válaszul a támadók kődarabokkal, botokkal, betondarabokkal és a segélyszervezetek által odavitt vizespalackokkal dobálták a határzár vonalán felsorakozott magyar rendőröket.
A magyar rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket.

A szerb rendőrök nem intézkedtek, hagyták, hogy a támadók minden kezük ügyébe akadó tárggyal dobálják a magyar rendőröket.

Fél hat körül a migránsok mintegy ezerfős tömege a magyar oldalon is áttörte a kaput és benyomult magyar területre. A tüntetők gyermekeket és nőket is maguk elé állítottak pajzsként. A magyar oldalról a magyar rendőrség sikeresen visszaszorította a határátlépőket a szerb oldalra.

Ezt követően a helyszínre érkezett mintegy 100 szerb rendőr, akik hátrább terelték a migránsokat.

Az incidensben húsz rendőr sebesült meg, közülük ketten súlyosan, őket kórházba szállították.
Az akció során tisztázatlan körülmények között mintegy tizenöt-húsz újságíró is megsebesült. A migránsok közül körülbelül háromszázan szereztek sérülést, köztük két gyerek is.

A magyar kormányszóvivő szerint „Előre megfontolt, tudatos támadás érte a röszkei közúti átkelőnél Magyarországot és a határt védő magyar rendőrséget.”

A szerb szociális miniszter „a leghatározottabban tiltakozott amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé vált migránsok ellen a két ország közös határán.” A politikus szerint „a vízágyú hatása átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie.”
A magyar rendőrség cáfolta, hogy „átértek volna a határvonalon”, azaz szerintük a vízágyú hatósugara nem ért szerb területet.

A szerb belügyminiszter eközben megígérte, hogy több rendőrt küldenek a határra, hogy megakadályozzák a magyar rendőrök elleni támadásokat. Hozzátette: szeretnék, ha magyar kollégáik „kevésbé agresszíven lépnének fel a migránsokkal szemben”, és szeretnék megakadályozni és elkerülni, hogy bárki is Szerbiából egy másik ország hatóságait támadja.

Hatások:
- Európa szerte növekszik a feszültség a migráció kérdésében
- Magyarország további határzár építését fontolgatja


*********************
Terrortámadás-sorozat Franciaországban:

Ma este terrortámadás-sorozatot követtek el előre megtervezett akció keretében Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akik ártatlanokra lövöldöztek, és több robbantást is végrehajtottak forgalmas helyeken.

19:16-kor három különálló robbantás és hat lövöldözés történt, közte Párizs északi városrészében, a Stade de France stadionnál elkövetett bombamerénylet.

A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan színház elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek, majd a kivonuló rendőrséggel tűzharcba keveredtek, ami 22:58-ig tartott. Nyolc támadót megöltek, a többi bűntársat a hatóság nagy erőkkel keresi.

A beszámolók szerint legalább 120 embert öltek meg, ebből a legtöbbet, 89-et a Bataclan színházban
Ezen kívül több mint kétszázan sérültek meg a támadás során, közülük nyolcvanan súlyosan.

A francia elnök 23:30-kor kezdődő televízióbeszédben rendkívüli állapotot hirdetett egész
Franciaországra.


Hatások:

Franciaország:
-3 morál, -1 stabilitás, +2 akciópont
Németország, UK: -1 morál
Hasonló hatások az NJK EU-tagállamokra
Kör: 2015/4 [Készült: 2020.08.22 08:41:03]

Idő: 2015. október 2.


Erősödő menekültválság Európában


GNN
2015. október 13. 10:572014-ben összesen közel 360 ezer menekültkérelem lett benyújtva, ennek kétharmada négy EU tagállamhoz: Németországhoz, Franciaországhoz, Svédországhoz és Olaszországhoz.

2015-ig a lakosságukhoz viszonyítva arányaiban a legtöbb menedékkérő Svédország, Ausztria és Magyarország területére érkezett.

Idén azonban megváltozott a helyzet.
Az év eleje óta, de főleg a második félévtől kezdve jelentősen erősödött a menekülők száma. Most, az utolsó negyedév elejére elérte a menekültek száma az 1 millió főt, csak a Középső földközi-tengeri útvonalon. Összességében mintegy 1,5-2 millió menekült jutott el idén Európába.

Magyarország próbálta meg először megállítani a menekülteket, többsoros műszaki határzárat (kerítést)építettek ki az áradat megállítására a déli, szerb határ mentén.

A legtöbb európai NJK nemzet a határellenőrzés megkezdését fontolgatja.

Tegnap Rudolf Faymanne osztrák kancellár csatlakozott a német kancellár korábbi nyilatkozatához, és azt nyilatkozta, hogy segít eljuttatni a migránsokat Németországba.A menekülthullám legfőbb kiváltó okai a különböző fegyveres konfliktusok, a politikai és vallási üldöztetés, vagy gazdasági ellehetetlenülés miatt menekülők vándorlása következtében alakult ki.

Több szakértő attól tart, hogy a szinte ellenőrizhetetlen menekültek közé terrorista elemek is vegyülhettek, amelyek már Európát veszélyeztetik.

Az egyre növekvő számú menekült főként a Közel-Keletről, Afrikából, a Balkánról és Közép-Ázsiából igyekszik az Európai Unió területére jutni a Földközi-tengeren és a Balkánon kialakult menekültútvonalakon keresztül.

Törökország határainál 1 millió menekült vár a továbbjutásra, ez a szám napról napra növekszik.

A főbb útvonalak 2015-ben:
Középső földközi-tengeri útvonal
Keleti földközi-tengeri útvonal
Nyugat-balkáni útvonal2015-ös főbb útvonalakHatások:
- Minden európai országban 3-as szintre nőtt a "migrációs helyzet szintje" mutató
- Európában nő a büntettek száma
/a gazdasági hatások a kör második felétől lesznek érezhetőek/Kör: 2015/4 [Készült: 2020.08.19 20:06:18]

Idő: 2015. október 1.


2015/3 KÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐ


Egyesült Királyság

London minden figyelmét a 2015/4. negyedévben érkező választásokra fordította. A konzervatív Párt színeiben irányító brit kormányzat már nem vállalt fel semmilyen rizikós kérdést, a választások előtt, ennek az iránynak megfelelően a múlt hónapban hazaérkezett az Afrika partjainak tevékenykedő flott, a hajók fedélzetén a Gabonból kimenekített brit nagykövetségi dolgozókkal. A hajók visszaérkezésekor hatalmas tömeg fogadta éljenezve a hajózókat.

A kormányzat működésének következtében az elmúlt negyedév után megint tovább romlott az infrastruktúra (-1 infrastruktúra), azonban a szolgáltatások színvonala (+1 ISZ szolgáltatások) általánosságban javult és így a lakosság életkörülményei is javulni látszik (+1 Humán Szint). Az energiaszektor (+1 ISZ energia) szintje csökkent.

A kormányzat ebben a negyedévben semmilyen kutatást nem emelt ki a többi közül, így ez jogosan hiányozhat a briteknek. Ezen kívül a kormányközeli újságcikkek is hiányozhatnak a lakosoknak.
A kormányzat felkészült a kormányzatválasztó népszavazásra.

Hatások:

-1 infrastruktúra
+1 ISZ szolgáltatás
+1 Humán Szint
+1 ISZ energia

**************************************************************************************************************

Franciaország

Párizsban növekszenek a gondok, a kormányzat teljesen eltűnt. Sem a belpolitikában, sem a külpolitikában nem szerepelt immár fél éve, a franciák jogosan kérdezhetik: hol vannak a megválasztott vezetőik?

Áttörést értek el a kutatók a Hidroponikus növénytermesztés fejlesztésében.
A hidroponikus növénytermesztés során nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával táplálják a növényeket.

A passzív kormányzat gyenge működésének hála országosan csökkent a szolgáltatások (-1 ISZ szolgáltatás) színvonala.

Hatások:

-1 ISZ szolgáltatás
+1 ISZ agrár (technológia hatása)
- Inaktivitás miatt felszabadult Franciaország.

**************************************************************************************************************

Németország

Az elmúlt negyedévben Berlinből nem lehetett semmilyen aktivitást hallani.
A német állampolgárok elsősorban a külpolitikai védelmet várták el a német Gaboni nagykövetségen dolgozókkal kapcsolatban, valamint a német nagykövet aktivitását a szövetségekben. Ezen a téren főképp az Európai Union (EU) és az Észak-atlanti Szerződők Szervezete (NATO) termeiben várták, hogy megnyilvánuljon a képviselő.

Hatások:

-4 népszerűség (passzivitás miatt)
+tovább növekszik az Európa felé induló menekülők száma

**************************************************************************************************************

Nigéria

Az ország gazdaságában ismét gondok adódtak. Iparcikkekből és Katonai Felszerelésekből volt kevesebb a szükséges mennyiségnél. A kormányzat szinte az összes eco profitját rá kellett költenie, hogy kiegyenlítse a hiányokat, amely végül többé kevésbé sikerült.
Nigériában mostantól működőképes az ország felhőmagvasító rendszere, melyet az ország kutatói és mérnökei fejlesztettek és építettek ki.

A Felhőmagvasítás során földi ágyúk vagy repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy szárazjéggel (fagyasztott szén-dioxiddal) bombázzák az eget. Az anyagok cseppképző hatással bírnak; a felhőkben szétszóródott részecskék körül kicsapódik a nedvesség, és elég nagy tömegű vízcseppek keletkeznek ahhoz, hogy a gravitáció miatt lehulljanak. Az eljárással manipulálni lehet, hogy hol ürüljön ki a felhő, illetve, hogy hol ne legyen eső.
Nigéria kormánya büszkén telekürtölhetné a szomszédjainak, hogy már képes erre a modern eljárásra, de a kormányzat mélyen hallgat. Az elmúlt hónapokban sem a belpolitikában, sem a külpolitikában nem volt aktív az ország vezetése. Az emberek pedig kíváncsiak lennének például az ország hegyeibe visszahúzódó terrorista csoportok elleni harc fejleményeire.

A kormányzat rapszódikus eljárásainak hála a következő változásokat rögzítheti még:
Érezhetően romlott az infrastruktúra -2 infrastruktúra, hatékonyabb lett a szolgáltatási szektor (+1 ISZ szolgáltatás), sikeresen fejlesztették az agráriumot (+1 ISZ agrár), de romlott a bányászat hatékonysága (-1 ISZ bányászat).

A kormányzatnak lépnie kell valamit, mert ha továbbra is passzív marad, akkor komoly gondokkal kell szembe néznie.

Hatások:

-5 népszerűség
-2 infrastruktúra
+1 ISZ szolgáltatás
+1 ISZ agrár
-1 ISZ bányászat

**************************************************************************************************************

Oroszország


Moszkvában egy igazi nagyhatalomhoz méltóan figyelnek a nemzetközi politikai és hatalmi változásokra, eközben a belpolitikát és a gazdaságot sem hanyagolták el.

Oroszország -talán kissé váratlanul- de a nyugati szemlélettel egyetértésben állt ki a Gaboni konfliktussal kapcsolatban az ENSZ-ben és az elsők között evakuálták a saját állampolgáraikat a forróvá váló afrikai országból. A lakosság büszke vezetőire.

Eközben nem javult a helyzet az országot érintő főbb kérdésekben sem Szíriával, sem Ukrajnával kapcsolatban. De Moszkva továbbra is kiáll magáért és nem enged a terveiből.

A moszkvai minisztériumok ebben az időszakban érezhetően vegyes működésének köszönhetően sikerült egy szintet fejleszteni az energetikai ipari szinten (+1 ISZ energetika), de ennek folyományaként érezhetően nőtt a korrupció (+1 korrupció ) és csökkent a stabilitás (-1 stabilitás).

Hatások:

-1 stabilitás
+1 korrupció
+1 ISZ energetika
+1 stabilitás a nemzetközi politikának hála
+5 népszerűség az aktív és az orosz népnek tetsző irányításért (valamint a szuper újságért)

**************************************************************************************************************

Amerikai Egyesült Államok

Washingtonban az elmúlt negyed évben a gazdaságra és a belpolitikára figyeltek, miközben aktív külpolitikát folytattak. A gaboni helyzet változásaira gyorsan reagáltak, és érezhetően igyekeznek továbbra is aktív szerepet vállalni a megoldásban.

Az amerikai gazdaság rendben van, nem lehetett hallani különösebb gondokról. A kormányzat a jelek szerint hatásosan támogatta a haderős kutatásokat is, mivel jelentős előrelépést sikerült elérniük az Ultrakönnyű gyalogsági járművek technológiájában, új fejlesztésű gyalogsági járművek jelenhetnek meg az amerikai haderőben.

Ugyanakkor valamilyen gond merülhetett fel a Ford kutatóinál, hiszen még mindig nem lehet kapni az új, vezető nélküli Fordokat. A kutatások és fejlesztések még zajlanak.

A kongresszus rendeleteinek köszönhetően javulások voltak érzékelhetők az energetika iparban (+1 ISZ energetika), de romlás a szolgáltatási szektorban (-1 ISZ szolgáltatás).

Hatások:

-1 ISZ szolgáltatás
+1 ISZ energetika
+2 népszerűség az aktív irányításért
+1 KSZ szárazföldi haderő (technológia hatása)Kör: 2015/4 [Készült: 2020.08.19 18:18:52]

Idő: 2015. október 1.


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ

2015/3. negyedévben szinte minden terméknél a vásárlás volt a domináns kereskedelmi irány.
Összességében az élelmiszereknél volt a legnagyobb a mozgás, az Amerikai Egyesült Államok volt az élelempiacon a legaktívabb szereplő. Itt kell megjegyezni, hogy kapósak voltak a piacokon az oroszországi hadi felszerelések, főleg afrikai NJK nemzetek vásároltak orosz hadi cikkeket.


A VilágPiac érvényes árai 2015/4-ben a következők:

Terméknév VP eladási ár / VP vételi ár

Élelem 120/95
Energia 125/101
Ércek 107/99
Iparcikkek 105/97
Katonai felszerelés 185/150


Kör: 2015/3 [Készült: 2020.07.23 12:15:16]

Idő: 2015. július 1.
Gabon

Rendeződni látszik Gabon helyzete?


Az országban mára abbamaradtak a harcok, a korábbi kormány erői letették a fegyvereiket.
Az új kormányzat élén Jean Obame tábornok ül.

2015. április 14-ei tárgyalások során döntöttek az előző kormányzat tagjainak sorságól. Többekre halálbüntetést róttak ki árulás vádja miatt, míg a legtöbb tisztviselőt és nagykövetet több évnyi börtönbüntetésre ítéltek.

2015. április 15-éről kezdve több korábbi kormányzati tagot a kiszabott halálbüntetésnek megfelelően kivégeztek.

A tábornok első tevékenysége az államosítás volt, minden külföldi érdekeltségű cég összes gaboni jogát elvették, minden külföldi állampolgárt kiutasítottak az országból. A kiadott közlemény szerint kivételt képeznek ez alól azon országok nagykövetségei, akik az új gaboni kormányzatot elismerik mint Gabon legális kormányzatát. Ezen országok maximum 10 fős nagykövetséget tarthatnak fent Libreville-ben és ők lehetőséget kaphatnak az ország ásványkincseinek, úgymint a kőolaj, bányakincsek és az erdők kincseinek kitermelésében is.

Hatások:
- új kormányzati rendszer: Anarchia
- új gazdasági rendszer: Primitív gazdaság

Kör: 2015/3 [Készült: 2020.07.23 12:13:09]

Idő: 2015. július 1.


2015/2 KÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐ


Egyesült Királyság

A negyedév elején, Gabonban történt túszejtést a brit kormányzat hatékonyan oldotta meg. A britekben erősödött a nemzeti érzés, melynek alapja hogy a kormányuk még Afrikában is óvja őket. Az Egyesült Királyság gazdasági és humanitárius segítséget ajánlott fel Ruandának, végül megszületett a Brit-Ruandai együttműködés.

Brit tudósok áttörést értek el a Vezeték nélküli villamosenergia-átvitel terén. Dr. Paul Simon, a projekt vezetőjének elmondása szerint a vezeték nélküli energiaátvitel jelenleg leghatékonyabb módja az elektromágneses közeli tér használata. Ennek segítségével például mobiltelefonokat, vagy egyéb energiát használó eszközöket lehet érintéssel tölteni.

A negyedév utolsó napjaiban az egyik nagyobb közútépítő óriásvállalat, a Morrisons Constructions váratlanul csődeljárást kezdeményezett maga ellen, melynek hatására a londoni tőzsdén azonnal befagyasztották a cég részvényeinek kereskedését. A bepánikolt részvényesek spontán tüntetésbe kezdtek Glasgow központjában, amelyhez hamar csatlakoztak az éppen a rivális Hibernian elleni kupadöntő vereségéről hazaérkező feldühödött Glasgow FC drukkerei. A gyorsan növekvő elégedetlen tömeggel szemben a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult fel, de ez nem volt elégséges a randalírozók megfékezésére. A tömeg bejutott a Morrisons Constructions telephelyeire és a közelben lévő Princess Square Shopping Centerbe is, mindkét helyen hatalmas károkat okozva. Más városokból átrendelt rendőrségi alakulatokkal kora hajnalra sikerült rendezni a helyzetet.
2015/3-ban országos választások lesznek, kíváncsian várjuk az eredményt.

Hatások:

+1 stabilitás a külpolitikai döntések okán
-1 stabilitás a tüntetések és az okozott károk ára
+3 népszerűség a külpolitikai döntések és a kutatások okán
+1 ISZ energia (technológia hatása)
+2 infrastruktúra (technológia hatása)
-10% energiafogyasztás (technológia hatása)

***************************************************************************

Franciaország

A Párizsban székelő kormányzat nem nagyon hallatott magáról 2015/2-ben, sem a belpolitikában, sem a külpolitikában.
A parlament által korábban meghozott rendeleteinek hála az országban rendeződni látszik az egészségügyi ellátások színvonala.

Hatások:

+1 humán szint
-1 népszerűség az újságírás hiánya miatt

*****************************************************************

Németország

Elemzők szerint Altefrau német kancellárasszony április elsején történt nyilatkozata a legfontosabb külpolitikai történelmi események egyike. Emlékeztetőül íme a nyilatkozat legfontosabb mondatai:
„A politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincsen felső korlátja.„
„..meggyőződésem, hogy egész Európának segítünk majd azzal, ha megnyitjuk határainkat a bevándorlók előtt. Ezzel felfrissítjük a lakosságot, rengeteg új munkaerőre számíthatunk.”
„Németország minden migránst befogad.”
„..mi lépjük meg először a határaink megnyitását és remélem Európa többi állama, valamint az Európai Union is követ minket.”

Az ígéretnek megfelelően szavazást tartottak a „Határnyitás a migránsok előtt” kérdésében az Európai Unionban, melynek eredménye:
Csak korlátozott mértékben nyitja meg a határait. A minimumot az EU határozza meg, de afölött minden tagállam önállóan dönthet a befogadottak számáról.

Várható volt, hogy az EU-ban parázs viták lesznek a kérdésben, de ezek egyenlőre elmaradtak.
Német belpolitikai sikernek lehet elkönyvelni két jelentős technológia bevezetését is. Ugyanis befejeződtek az új Transrapid 09-es elnevezésű mágnesvasút építési munkálatai, 2015/3 negyedévtől már utasokat szállít.

Ezen kívül a BMW bemutatta az új, automatikusan működő, önvezérelt járműveit.
Új bányászati eljárásokat fejlesztettek ki az országban, melynek hála mostantól a német cégek hatékonyabbak a bányászatban.

A Szövetségi Védelmi Erő (Bundeswehr) megrendelésére a meglévő lőszergyártás kibővítése befejeződött, így növekszik az országban a KF gyártás.

Meg nem alapozott hírek szerint a németországi katonai elhárítás szakemberei tömegesen hagyták el a szolgálatot és tértek át civil szolgálatba.

Hatások:

Elkészült: Mágnesvasút (+ 1 infrasturktúra)
Elkészült: Vezető nélküli járművek (+ 1 infrasturktúra)
+1 ISZ BÁNYA szint
+1 ISZ KATONAI FELSZERELÉSEK szint
-2 BO szint csökkenés
+tovább növekszik az Európa felé induló menekülők száma

***************************************************************************

Nigéria

Muhammadu Buhari lett Nigéria új elnöke.
Szinte az első lépéseként igyekszik összefogni a Boko Haram terrorszervezet elleni hadmozdulatokat (melyhez eddig főként az amerikaiak támogatását nyerte el), valamint Nigéria gazdasági folyamatait és a kutatásokat. Minden bizonnyal ennek kell lennie a legfontosabb elintéznivalónak, hiszen a Nigériában erőteljesen növekvő terrorizmus akár romba is döntheti az egész országot.

Egy az erősen növekvő terrorizmus elleni harcok miatt leszálló ágban lévő gazdaságot vett át az új elnök, amelynek hatásain még nem sikerülhetett úrrá lenni. Ezt most főképp az élelmiszeripart és a bányaipart sújtotta. A gazdasági bajokat tetézte, hogy az ország kénytelen volt nemzetközi kölcsönökkel, összesen 22.000 ecoval pótolni a hiányzó eco mennyiséget.

A kiszivárgó hírek szerint Buhari elnök igyekszik a britekkel is közelebbi kapcsolatokat kiépíteni, minden bizonnyal hogy megmenthesse gazdaságát.

Hatások:

-1 stabilitás (harcok miatt)
+2 népszerűség (harcok elleni fellépések miatt)
+ 22 000 eco államadósság
-1 ISZ ÉLELEM szint
-1 ISZ BÁNYA szint

***************************************************************************

Oroszország

Moszkva 2015/2-es politikáját a külpolitikai figyelem határozta meg. Míg odahaza csendben és rendben volt minden a gazdaságban, addig Moszkva továbbra is kiáll az Ukrajnától elszakadt mindhárom terület (Krím-félsziget, Luhanszk, Donyeck) támogatása mellett.

Szíriában az orosz kormány kiáll a nyugat által támogatott felkelők és az ún. „Kalifátus” részéről egyaránt fenyegetett Asszad-rezsim mellett. A legfrissebb hírek szerint az orosz légierő is jelen van a térségben és aktívan segíti az Asszad-rezsimet.

Az orosz gazdaságban új eljárások miatt növekedett a bányászati ipari szint, de csökkent az infrastruktúra távoli körzetek útjainak állagromlásai miatt.

Hatások:

+5 népszerűség a külpolitika miatt
-1 népszerűség az újságírás hiánya miatt
+1 stabilitás a külpolitikában mutatott „erős orosz” irány miatt
-1 infrastruktúra távoli körzetek útjainak állagromlásai miatt
+1 ISZ BÁNYA szint

***************************************************************************

Amerikai Egyesült Államok:

Washington az elmúlt negyed évben szintén elsősorban a külvilágra figyelt. Volt mit nézniük, hiszen az USS Harry S. Truman (CVN 75) vezette 8. FLOTTACSOPORT hathatós segítséget nyújtott a gaboni incidensnél az angol szövetségeseinek és a civilek kimentésében. Nem mellesleg a 8. Flottacsoport egy angol flottával közösen máig ott járőrözik a nemzetközi vizeken, várva az esetleges bevetési parancsot, amely csak nem akar megszületni az ENSZ-ben. Meg nem erősített hírek szerint Washingtonban gyűltek össze a gaboni nagykövetek, de nem tudni milyen eredményre jutottak.

Másik amerikai külpolitikai hír -bár igaz, hogy akár csak folyosói pletyka is lehet-, hogy egy nap az Elnök sürgősen berendelte az Ovális Irodába Szíria nagykövetét, aki fél óra elteltével sietősen távozott. A történethez hozzátartozik, hogy a nagykövetet azóta nem látta senki a rezidenciáján kívül.

Az amerikai belpolitikának jó hír, hogy szinte holnaptól kapható a mesterséges hús, ugyanis elkészültek az első, valóban termelhető és fogyasztható -állítólag finom- mesterséges húsok. Lehet, hogy két hét múlva már a mekiben a hús is mesterséges alapanyagból készül?
A hírek szerint a Ford kutatói pár hónapon belül kezdik élesben tesztelni a vezetők nélküli járműveket, amelyek ezt követően az amerikai utcákon is megjelenhetnek, de már csak a német BMW-k után.
A kongresszus rendeleteinek köszönhetően csökkent a szolgáltatás ipari szintje, de nőtt a katonai eszközök gyártásának szintje.

Hatások:

-1 népszerűség az újságírás hiánya miatt
+3 népszerűség a külpolitika miatt
+1 ISZ agrár a mesterséges hús miatt
-1 ISZ szolgáltatás szint
+1 ISZ KF szint

Kör: 2015/3 [Készült: 2020.07.22 21:54:00]

Idő: 2015. július 1.


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ

2015/2. negyedévben az élelmiszereknél a legnagyobb termelők kissé visszafogottabban adtak el nyersanyagokat, melynek árnövelő hatása volt.
Energiákból viszont az olajtermelő nemzetek megnövelt termeléssel tudták csak pótolni a fokozatosan növekvő igényeket.
Katonai felszerelések továbbra is keresettek, árnövekedést tapasztaltunk.
A többi cikknél lassú árfolyamnövekedés volt tapasztalható.


A VilágPiac érvényes árai 2015/3-ban a következők:

Terméknév VP eladási ár / VP vételi ár

Élelem 125/98
Energia 133/103
Ércek 108/98
Iparcikkek 106/95
Katonai felszerelés 190/150


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.15 18:00:06]

Idő: 2015. május 11.
Nigéria

A Kalifátus már Nigériában is?


GNN
2015. május 11. 07:01


A Buko Haram terrorista szervezet nemrégiben formálisan hűséget esküdött a Kalifátusnak, ezáltal lehetőséget adott a szervezetnek a Nigériában hivatalos jelenlétre.

Ezen kívül május elején világszerte több, jelentősebb iszlám szervezet vezetője is hűségesküt tett a Kalifátusnak.


A Kalifátus külföldi katonáinak száma országonként lebontva, a teljes létszámukat mintegy 20 000-re becsülik:

Ország fő
Tunézia 3400
Szaúd-Arábia 2700
Oroszország 2000
Jordánia 1500
Marokkó 1500
Franciaország 1400
Törökország 1200
Libanon 1000
Németország 950
Egyesült Királyság 900
Üzbegisztán 700
Pakisztán 500

Hatások:
- a Kalifátus új országokban is megjelenikKör: 2015/2 [Készült: 2020.07.15 17:24:13]

Idő: 2015. május 1.
Szíria

Megtörni látszik a dél-szíriai offenzíva


GNN
2015. május 1. 15:12

BREAKING NEWS


A dél-szíriai offenzíva megtörni látszik.
A Szír Hadsereg és szövetségesei 15 várost, falvat és hegyet elfoglaltak, a hadművelet lelassult.
Április utolsó napjaiban a felkelők elfoglalták Boszrát, ma (május elsején) pedig a Jordániával szomszédos naszibi határátkelőt.

Lehet, hogy egy patthelyzet kialakulásának vagyunk a szemtanúi?

A támadás irányai és az elfoglalt területek:Külpolitikai hatások

Jordánia az offenzíva hatására jelezte, hogy nem nézi jó szemmel azt, hogy a szír kormány mennyire rászorul az irániak és a Hezbollah segítségére.
Az egyik jordániai tisztviselő ezt nyilatkozta: "Nem engedhetjük meg, hogy Irán a közelünkbe férkőzzön. Már így is túl sok ötlettel örvendeztettek meg minket."

A szíriai kormány megnövekedett külföldi támogatására válaszul Szaúd-Arábiából is fegyverek, illetve logisztikai segítség érkezett.

Jordánia és Szaúd-Arábia ellenzéknek küldött támogatása vezetett el az elmúlt napok felkelői sikereihez.

Hatások:
- a felkelők jelentősebb mértékű támogatást kaptak az elmúlt 1 hétben, melynek hatására a Szír Hadsereg és szövetségeseinek dél-szíriai offenzívája lelassult
- a dél-szíriai offenzíva hatásaként megnövekedett a menekültek száma, akik a szomszédos országok felé távoznak
Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.11 13:11:06]

Idő: 2015. április 13.
Szíria

Offenzív hadműveletek indultak Szíriában


GNN
2015. április 13. 23:47

BREAKING NEWS


A Szír Hadsereg, a Hezbollah és a Forradalmi Gárda ma délután támadást indított a felkelők állásai ellen. Az 5. Fegyveres Osztag a 7. Gyalogos Osztagból ékezett erősítéssel támadást indított Dara kormányzóság északi része ellen, az összecsapásokban Kafr Shams közelében mintegy tíz felkelőt öltek meg.

Késő este a kormány erői Darában több várost is bombáztak, ezekben a harcokban mintegy 10 felkelőt megöltek. A leghevesebb összecsapások az este Kafr Shams környékén zajlottak.
A kormány ezen felül Kunajtira kormányzóságban Om Batena és Mashara városokat is lőtte, a Szír hadsereg 9. Osztaga abban a körzetben is támadást indított.

Egy katonai forrás szerint a kormány seregeinek sikerült mostanra több hegyet is elfoglalnia.


* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *


Most érkezett, hogy Rif Dimas kormányzóságában a Szír kormány katonái még a sötétség beállta előtt elfoglalták Tall Marri hegyét, de Deir Makir városa felé már a sötétség és az ellenséges erők miatt nem tudtak előrébb jutni. A hegy elfoglalása fontos mozzanatnak tekinthető, mivel ez elvágja a Damaszkusz környéki felkelők utánpótlási útvonalát és növeli azok elszigeteltségét.

Hatások:
- kiújuló harcok SzíriábanKör: 2015/2 [Készült: 2020.07.11 12:43:20]

Idő: 2015. április 13.
Gabon

Esti hírek: Azok a gaboni nagykövetek


GNN
2015. április 13. 20:03


Alig két nappal ezelőtt érkezett Libreville-ből, Gabon fővárosából az az ominózus tévéadás, melyben az új, puccsal hatalomra jutott gaboni országvezetés hivatalosan is bejelentette a győzelmét és egyúttal visszahívta a külföldre delegált nagyköveteit, a hírek szerint a hivatalos visszahívás igen vegyes fogadtatást kapott.

Elemzők szerint nagyjából 40%-ra tehető azoknak a nagyköveteknek a száma, amelyek engedelmeskednek az új kormányzatnak és olyan 30%-ra azoknak a száma, akik elutasítják. A többiek még bizonytalanok.

A régi kormányzat hívei számára viszont valami megmozdulni látszik, mivel arról szólnak a folyosói pletykák, hogy a legtöbb ellenálló követ -legtöbben a családjukkal együtt- Washingtonba utazott egy közelebbről meg nem nevezett témájú helyre, egy megbeszélésre.

Reméljük hamarosan ismét hallhatunk róluk.


* FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! * * FRISS HÍR! *


Éppen most érkezett a hivatalos bejelentés Libreville-ből, miszerint az új kormányzat holnap délelőttre, azaz 2015. április 14-én 11:00 órára tűzte ki az előző kormányzat eddig elfogott tagjainak a tárgyalását.
Arról nem érkezett információ, hogy kikről is van szó.


Hatások:
- 2015. április 14. 11:00-kor kezdődik Libreville-ben az előző kormányzat tagjainak tárgyalása
- Gabon eddigi nagyköveteinek nagyjából harmada, mintegy 70-80 nagykövet és családjuk Washingtonba utazott egy megbeszélésre

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.10 21:54:59]

Idő: 2015. április 11.
Gabon

Libreville-ben megszűntek a harcok


BREAKING NEWS

Ma délután híreket kaptunk Libreville-ből - Gabon fővárosából -, ahonnan napok óta káoszról, lövöldözésekről és harcokról lehetett hallani.

Ma 11 órakor a gaboni haderő egyik tábornoka a következő nyilatkozatot tette a Libreville-ben lévő állami televízió félig lerombolt épületéből.
A képeken látható, hogy az épület igen romos állapotban van, a felvétel pedig egy kézi kamerával történt. A tábornok a gaboni páncélos ezred egyenruháját viselte.

"Gaboniak!

Örömmel jelenthetem be, hogy Libreville-ben ma megszűntek a harcok, a várost felszabadítottuk az elnyomás alól! Sikerrel elűztük a velejéig korrupt és hitetlen kormányzatot, mától Jean Obame tábornok az ország hivatalos új vezetője!

A korábbi korrupt kormányzat vezetői ellen országos elfogatóparancsot adtunk ki, hogy bíróság elé állíthassuk őket!

Néhány városban még az előző kormányzat által félrevezetett vezetők irányítanak, nekik üzenjük: Adják meg magukat az új kormányzat által odaküldött követeknek, különben haderővel fogjuk felszabadítani a városukat!

A külföldieknek üzenjük: Gabonban megbukott a korrupt kormányzat. Hamarosan, amint helyre állt a rend az országban, minden követet meg fogunk hallgatni, addig azonban ne keressenek minket.

A Gabon által külföldre delegált követek megbízását ezennel hivatalosan visszavonjuk, a követeket haza rendeljük. Bíróság fogja megvitatni a követek cselekedeteit, nem váltak-e árulókká.

Gaboniak! Már nem kell sokat várni, végre béke lesz szeretett országunkban! Mi rendet rakunk, megtisztítjuk a züllött és becstelen vezetőktől.

A népet felszabadítjuk! A nép végre szabad lesz!

Légierőnk és a tankjaink előtt senki nem állhat meg! Le a korábbi korrupt kormányzattal!

Éljen Jean Obame tábornok!
Éljen az új kormány!
Éljen a szabad nép!"


Hatások:
- Gabonban puccsal hatalomra jutott új kormányzat vette át az ország vezetését
- Gabonban csatározások folynak a régi kormány erői és az új kormányzat erői között


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.06 21:24:52]

Idő: 2015. április 9.
Gabon

RBEAKING - Lövések hallatszanak Libreville-ben


2015. április 9. 23:57

Harcok törtek ki Libreville-ben, Gabon fővárosában.

Csak annyit tudunk, hogy a kormányzati negyedet az elmúlt órában légitámadás érte.
A kormányzat nem elérhető és folyamatosan lövések zajai hallatszanak az utcákon.
A parlament épületét és állami TV épületét is megtámadták, azóta nincsen hírünk az országból. Amint ismét híreket kapunk Libreville-ből, jelentkezni fogunk.

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.07.04 22:49:54]

Idő: 2015/2
Nigéria

BREAKING NEWS!


Nigéria haderejének legalább egy része NARANCS (4-es) riadókészültségben van!

Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.23 09:16:16]

Idő: 2015. április 2.
Németország

Április elsejei tréfa?


2015. április elsején Altefrau német kancellár asszony az első negyedév zárásáról és a további európai tervekről beszélt.


Gazdasági elemzők szerint a tévés interjú legfontosabb kérdése nem a múltra vonatkozott, hanem a jövőre:
- Németországnak milyen eszköze van arra, hogy az ország elöregedését megakadályozza?
Altefrau kancellár válasza pedig így hangzott:
- Röviden: Németország minden migránst befogad.

A kérdező ezt követően kíváncsi volt ennek a magyarázatára is:

- Nemzetünknek vérfrissítésre van szüksége, a társadalmunkban egyre kevesebb dolgozó embernek kell biztosítani egyre több idősebb megélhetését a nyugdíjrendszeren keresztül. Ez egész Európában komoly gond. Az egyre komolyabb emberhiánnyal küzdő szakmákról nem is beszélve. Egyre nehezebb szakembereket találni, egyre kevésbé lehet jó szakembereket találni az építőiparban, az élelmiszeriparban és a gyárakban. Véleményem szerint ezt a nehezebb körülmények között élők átköltöztetésével meg tudnánk oldani. A kapuink tehát bárki előtt nyitva állnak.
- Van megszabott felső határ, vagy bármennyien jöhetnek?
Altefrau válasza egyértelmű:
- A politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincsen felső korlátja. Félni azonban nem kell, hiszen szomszédunkban, Franciaországban is évtizedek óta élnek nem a francia anyaföldön születettek és nincsen komoly gondjuk. Nekünk nincsen gyarmatunk, de meggyőződésem, hogy egész Európának segítünk majd azzal, ha megnyitjuk határainkat a bevándorlók előtt. Ezzel felfrissítjük a lakosságot, rengeteg új munkaerőre számíthatunk. Ez a lépés létfontosságú, hogy Németország továbbra is vezető állama lehessen az EU-nak. Ezért mi lépjük meg először a határaink megnyitását és remélem Európa többi állama, valamint az Európai Union is követ minket. Az Európai Unionban hamarosan szavazást fogunk kezdeményezni erről a kérdésről. De mondja meg fiatalember, miről mást jelentene a liberális értékrend és gondolkodásmód, ha nem a többi ember elfogadását?
...


Gazdasági elemzők szerint ez a hozzáállás Németország részéről váratlan ugyan, de könnyen bejöhet.


Hatások:
+1 népszerűség Németországban
szavazás lesz kiírva az EU-ban a kérdésről
egyre többen indulnak el Németország felé, növekszik a migráció


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.22 18:06:20]

Idő: 2015. április 1.


KÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐKÖR VÉGI ÖSSZESÍTŐ
Amerikai Egyesült Államok

Amerika gazdasága nagyon nehéz időszakot élt meg 2015. év elején. Az utolsó negyedévben termelt élelmet nem sikerült felhasználni vagy értékesíteni, a raktáron maradt jelentős mennyiséget áron alul volt kénytelen értékesíteni (élelem recesszió). Energiákból ezzel ellentétben jelentős hiány alakult ki, melyet csak túlárazott költségekkel sikerült csak úgy-ahogy pótolni, de még így is komoly gondok adódtak az országban. Az élelemből befolyó eco mennyiségen felüli plusz költségeket jelentett ez az amerikai gazdaságnak. Az állam egy időre fizetésképtelenné vált, elfogyott az eco (likviditás hiány). A hiány okozta nehézségeket tetézte, hogy az ország ISZ élelem szintje is csökkent.

A kisebb gazdasági szereplők összességében komolyabb fejlesztéseinek hála az országban elszámolhatóvá vált gyakorlatilag +1 ISZ energia szint.
Amerikai vállalatok év eleji nagyarányú fejlesztésinek köszönhetően +2 infrastruktúra fejlesztés realizálódott, de ennek ellenpontját a +1 korrupciós szint jellemezte, ez volt a fejlődés ára.

Hatások:
- 2 népszerűség
- 102000 eco
- 900 élelem
+260 energia
+1 korrupció!
+2 infrastruktúra
-1 ISZ ÉLELEM szint
+1 ISZ ENERGIA szint


**********************************************************************************
Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság gazdasága csendben és rendben elpöfögött, semmi komolyabb gondról nem lehetett hallani 2015. 1. negyedévében. A kormányzat gazdaságpolitikája hozta az elvárhatót, jó hír ha nincsen hír. Azonban vannak híreink a kormányzat által nem közvetlenül felügyelt gazdasági szereplők ténykedéseiről, mivel az országban érezhetően csökkentek a stabilitási mutatók, ugyanakkor jó hír, hogy ezzel együtt csökkent a korrupció is.
Politikai fronton komolyabb felzúdulást jelentett a brit miniszterelnök kijelentése, miszerint az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból (Brexit). Erre a kérdésre eddig nem került pont, továbbra is kérdéses miként fog történni ez a politikai aktus és mit fognak az EU tagok reagálni erre a politikai szándékra. A brit kormány ugyanakkor kemény kézzel és sikeresen lépett fel a negyedévben a területén feltűnő terroristagyanús elemekkel és a brit haderő támogatása és erősítése is jelentős szándéka a kormányzatnak, amely tények szépítik az összképet.

Hatások:
+2 népszerűség
-2 stabilitás
-2 korrupció

**********************************************************************************
Franciaország

Nagyfokú infrastrukturális fejlesztések történtek az országban, melyet a lakosság elsősorban magáncégeknek köszönhet. A legújabb felmérések szerint némileg csökkent a francia emberek életszínvonala.
Párizs helyes döntéseket hozott, az év eleji terrorista eseményekre, ezt a lakosság támogatandó iránynak tartja, azonban már várják a vízumkötelezettség feloldását.
A lakosság körében nagyhatalmi érzéseket keltett, hogy a kormányzat független megfigyelőként jelen volt az Oroszország-Japán közötti a a Kuril-szigetekről szóló népszavazás során és biztosította a szavazás tisztaságát.

Hatások:
+2 népszerűség
+1 infrastruktúra
-1 humán szint

**********************************************************************************
Japán
A japán kormányzat egy 1945. augusztusa óta tartó háborús helyzet végére tett most pontot, egy békeszerződést írtak alá Oroszországgal. A békeszerződés mellékesen rendezett egy évtizedes vitát is a két ország között a Kuril-szigetek hovatartozásáról. A februárban megtartott népszavazáson a helyi lakosok többsége úgy döntött, hogy ezen túl Japánhoz fognak tartozni. A japánok országszerte ünnepeltek és a vígasságok máig nem szűntek meg teljesen.
Sikeresen kifejlesztették a „mesterséges hús” elnevezésű technológiát. Holnaptól elérhetővé vált a természetes húsokon felül a mesterségesen tenyésztett hús is, amely állítólag megkülönböztethetetlen az igazitól.

Hatások:
+5 népszerűség
+2 morál
+1 ISZ ÉLELEM szint (technológia miatt)


**********************************************************************************

Kína

A kínai kormányzat 2015. 1. negyedévében alig hallatott magáról, a gazdaság gépezete pedig vezető nélküli csikónak tűnt. A nem kormányzati szolgáltatási és az iparcikkekkel foglalkozó szektorokban sikerült ugyan egy-egy szintet lépni, azonban ennek és a kormány által elengedett gyeplőnek komoly ára volt. Az egyre komolyabbá váló üzemanyaghiány rányomta a bélyegét mindenre az országban, aminek hála nőtt a korrupció és romlott az infrastruktúra, csökkent a népszerűség.

Hatások:
-3 népszerűség
+800 energia
-1400 eco
+1 korrupció!
-1 infra!
+1 ISZ SZOLGÁLTATÁS szint
+1 ISZ IPARCIKK szint

**********************************************************************************

Oroszország

A jelenlegi kormányzat első negyedévében mutatott teljesítményéről a lakosság felemás érzéseket táplál. Egyrészt az ukrajnai konfliktus erősíti a nemzeti érzéseket, másrészről a Kuril-szigetek elveszítését felróhatják Moszkvának.
Többen gondnak róják fel továbbá, hogy a kormány nem támogat semmilyen kutatást, félnek hogy így megáll az ország a fejlődésben és lemarad a többiekkel szemben.
Ezt mind csak tetézi, hogy Moszkva likviditással is küzd, így kénytelen volt mélyen áron alul eladni az energiahordozókból.

Hatások:
- 3 népszerűség
+ 40 000 eco
- 510 energia


Kör: 2015/2 [Készült: 2020.06.19 18:57:40]

Idő: 2015.április 1.


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ


KÖR VÉGI GAZDASÁGI ÖSSZESÍTŐ

2015. 1 negyedévben a nemzetközi piacokon (VP) elsősorban energia és élelem kereskedelem zajlott, a többi terméknél minimális mozgolódás volt csak érezhető.

A VilágPiac érvényes árai 2015/2-ben a következők:

Terméknév VP eladási ár / VP vételi ár

Élelem 115/96
Energia 130/105
Ércek 104/96
Iparcikkek 105/95
Katonai felszerelés 175/135
Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.07 12:01:51]

Idő: 2015. március 28.
Gabon

Túszhelyzet! Komoly bajok Gabonban?


Gaboni Köztársaság

A 9 nappal ezelőtt kialakult Gamba túszhelyzet megoldását képtelen lenne megoldani a gaboni haderő?

A gaboni légierő az elmúlt kilenc napban kétszer próbálta meg felderíteni a városban lévők elhelyezkedését és erejét, de az először -már aznap késő délután- odaküldött Aérospatiale Gazelle típusú felderítő helikoptert az ismeretlenek kézi fegyverekkel és föld-levegő rakétákkal sikeresen lelőtték.
A francia eredetű helikopter egy szerencsétlen találat miatt komolyan megsérült, majd lezuhant. A személyzet a városon kívül sikeresen katapultált.

A második, immár óvatosabb próbálkozást a légierő egy a város fölé berepülő Mirage F-1AZA vadászgéppel próbálta meg, de a várost elfoglaló ismeretlen haderő rakétákkal ezt is elüldözte. A vadászgép könnyebb sérülést jelentett, majd visszafordult a saját bázisára.

A katonaság ezt követően azonnal támadást kezdeményezett, de a várost elfoglalók nagyon jól felszereltnek tűnnek, mivel viszonylag könnyedén visszaverték a hadsereg erőit.
Az elmúlt héten több sikertelen kísérletet tett a gaboni haderő, több gaboni katona is meghalt már a tűzharcokban.

A gaboni kormányzat újabb csapatokat küldött a város visszafoglalására, melyek várhatóan ma délután érnek oda.
A flottától már napok óta a helyszínen tartózkodik egy francia eredetű P-400-as őrnaszád (korvett https://en.wikipedia.org/wiki/P400-class_patrol_vessel) és az 1978-ban épült President El Hadj Omar Bongo nevű gyors támadó naszád (korvett).A túszok miatt légi vagy tüzérségi csapást nem engedélyez a kormányzat.
A túszokról csak annyit lehet tudni, hogy vannak köztük angol, német, dán, francia és amerikai állampolgár is.

A túszejtők eddig nem hallattak magukról, így semmilyen érdemi információ nem került nyilvánosságra sem a túszokról, sem a túszejtőkről.


Hatás: Gabonban növekvő feszültség, Gamba városa még mindig elfoglalva


Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.07 11:29:11]

Idő: 2015. március 27.
Ukrajna

Első világháborús állóháború lesz?


Kelet-Ukrajna

Március végére megszilárdulni látszik a front Kelet-Ukrajnában. Delbaceve város Donyecki Népköztársaság általi elfoglalása óta egyik oldal sem könyvelhetett el jelentősebb sikert.
Az elfoglalás menete:


Úgy tűnik, a Donyecki Népköztársaság megelégszik a jelenlegi állapottal, mivel eddig nem kezdeményezett sehol jelentősebb offenzívát.
Az Ukrán hadsereg eközben jelentősebb számú emberrel és hadeszközökkel erősítette meg az általa irányított területek határait. A helyzet most viszonylag nyugodt, de lehet ez egy vihar előtti csend?

Jelenlegi helyzet, csatározások:Kör: 2015/1 [Készült: 2020.06.03 11:14:56]

Idő: 2015. március 20.


Forrongó Afrika


Az elmúlt napokban két afrikai országból is érkeztek nyugtalanító hírek:

Ruanda

A tuszik és a hutuk közötti viszály már régebbre nyúlik vissza, a tuszik inkább állattenyésztő és értelmiségi nép, míg a hutuk főleg földművelésből élők, de a lakosság döntő többségét a hutuk (84%) teszik ki. Mint emlékezhetünk rá, még a ’90-es évek elején több százezer ember halálával végződő népirtásig fajult a két nép közötti gyűlölködés. A 2003 óta köztársaságban egyenlő számban képviselik magukat ez a két nép. Rajtuk kívül az őslakosnak hívható, ma 1%-ot jelentő twa pigmeusok élnek.
A legfrissebb hírek ismét felizzó elégedetlenségről és növekvő gyűlölködésről és tömeges megmozdulásokról beszélnek, melyeknek máris több halálos áldozata van. Szakértők szerint ebből még bármi lehet.

Némi háttérinfó:
A lakosság 50%-a római katolikus, 39%-a protestáns (nagy része adventista), 4,5% egyéb keresztény, 1,8%-a szunnita muszlim, a maradék egyéb.
Exporttermékek: kávé, tea, bőr, ónérc. Importtermékek: élelmiszer, gépek, berendezések, acél, kőolajtermékek, cement, építőanyag
Főbb külkereskedelmi partnerek: Kivitel: Kongói Dem. Közt. 19,8%, USA 10,8%, Kína 10,3%, Szváziföld 7,9%, Malajzia 7%, Pakisztán 6,2%, Németország 5,9%
Behozatal: Uganda 15,8%, Kenya 11,8%, India 8,7%, Kína 8,7%, Egyesült Arab Emírségek 8,6%, Oroszország 6,6%, Tanzánia 5,1%
Ruanda a Brit Nemzetközösség tagja.

Hatások:
növekvő feszültség Ruandában

*************************************************

Gaboni Köztársaság

Ma hajnalban egy eddig ismeretlen fegyveres csoport bevonult és rövid harcokat követően lerohanta a Gamba település szélén álló laktanyát, majd a városban található rendőrőrsöt. Az ismeretlen támadók elegen voltak ahhoz, hogy ezt követően hermetikusan lezárják az egész várost és elfoglalják a település kikötőjét. A város elfoglalását követően a város közelében lévő olajkútfúró toronnyal is megszűnt a kapcsolat. A Gaboni Köztársaság hadserege ma délelőtt megkezdte Gabon városának megközelítését. A támadók kiléte eddig azonosítatlan és senki nem vállalta még magára a támadást.

Némi háttérinfó:
Gamba az ország 18. legnépesebb városa kb.10500 lakossal, amely az Ogooué-Maritime tartományban található. A település felvirágzása a környéken 1967-ben felfedezett olajlelőhelynek köszönhetően történt, amelynek kinyerési jogait a Shell kapta meg. A Shell olajkútfúró torony a Gabonban lévő összesen két olajlelőhely egyike. A Shell egy holland-angol multinacionális olajvállalat, hágai központtal és londoni székhellyel.

Gabon mai területén legkorábban pigmeusok éltek. Őket a bevándorló bantuk mára majdnem teljesen kiszorították vagy beolvasztották magukba. A bantu nép aránya ma 98%, azaz nagyon homogénnek számít. A bantu nép azonban több etnikai csoportból áll, a mai legnagyobb etnikai csoport a fang (36%), a mpongve törzs 15%, míg a mbete 14%-os aránnyal van jelen, a punu 12%, de ezenkívül még 40 féle bantu törzs él az országban, ezeknek aránya: 23%. A lakosság 74%-a keresztény, míg 21%-a törzsi vallású.
Gabon gazdaságának rövid áttekintése:
A térséghez képest aránylag gazdag ország. Gabon tagja az Afrikai Unió-nak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Afrikai Fejlesztési Banknak, az OPEC-nek és a Közép-afrikai Országok Gazdasági Közösségének. Gazdasága a kőolajtermelésen és a mangánbányászaton alapszik. Felső-közép jövedelmű országnak számít, a 7. legmagasabb emberi fejlettségi indexe és a 4. legmagasabb egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritás alapján.
Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, Elefántcsontpart, Kína, Belgium, USA, Hollandia.

Hatások:
Gamba települése ismeretlen haderő által elfoglalva, növekvő feszültség GabonbanKör: 2015/1 [Készült: 2020.05.15 11:05:16]

Idő: 2015. március 1.
Ukrajna

Elesett Delbaceve


Kelet-Ukrajna

Három napja egyre erősödő tüzérségi csapásokról szóltak a hírek Delbaceve városából, amint a védekező ukrán hadsereg és a támadó Donyecki Népköztársaság csatározott egymással. Eddig elsősorban tüzérségi támadásoktól és mérsékelt gyalogsági előrenyomulásokról volt szó, azonban ma hajnalban a Donyecki Népköztársaság nagyszabású offenzívát indított a város ellen.

Ukrajna azonnal elkezdte kivonni Debalcevéből a még ott lévő, mintegy 6000 főt számláló haderejét. Az akciót titokban már napok óta tervezték.

Debalcevében a helyzet az ott állomásozó ukrán csapatok számára mára már tarthatatlanná vált, valószínűleg ezért kezdhetett bele most a nagyobb offenzívába a Donyecki Népköztársaság hadereje.

Az egyik kijutott katona szerint ha a hadsereg nem adja fel, akkor vagy fogságba estek, vagy meghaltak volna.
A kivonás során több konvojon sikeresen rajta ütöttek, sok a halott és sokan fogságba estek.

Az ukrán hadsereg vezetése több komoly hibát vétett, mivel megfelelő utánpótlás nélkül indította útnak a katonákat, valamint megfelelő felderítés és biztosítás sem volt.

A nap végére az ukrán hadsereg „mind emberi, mind felszerelés terén” komoly veszteségeket könyvelhetett el. A szeparatisták szóvivője szerint több száz ukrán hadifoglyuk van.

A hivatalos jelentsek szerint a kivonulás alatt csak 13 katona halt meg és 157 sebesült meg. Az előzőekhez hasonlóan a terepen lévő katonák ezeket a számokat is kétségbe vonták. Szerintük ezek nagyon elnagyoltak és a halottak száma „bőven több százra tehető”.

Szemancsenko ukrán parancsnok szerint: „A baj a vezetéssel és a koordinálatlansággal volt. Amit most látunk az nem más, mint a hadsereg szakszerűtlen vezetése, amit propagandával próbálnak meg elleplezni.”

Hatások
Ukrajna: -500 HP (Hadügy Pont),-5 KF, -30 haderő morál, -14db Lövész raj, -6db BMP–1 (Páncélozott szállító jármű), -1db BTR-80 (Páncélozott szállító jármű), -Delbaceve város , -65 katona (sérültek pótlása)

Donyecki Népköztársaság +30 haderő morál, -2db Lövész raj, -2 KF, +Delbaceve város , -31 katona (sérültek pótlása)

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.05.01 14:09:09]

Idő: 2015. február 17.
Ukrajna

Erősödő harcok Ukrajnában


Idén januárban a szórványos lövöldözéseken és eseti csatározásokon kívül nem lehetett komolyabb harcokról hallani.

Azonban a tegnapi nap folyamán megerősödtek a harcok, a szakadárok komolyabb hadmozdulatba kezdtek, melynek során az ukránok elveszítették a donyecki repülőteret.

Ervin Baszkulin, a Donyecki Népköztársaság egyik szóvivője ma reggel kijelentette, a "minszki memorandumot a magunk részéről a korábban már elfogadott formájában nem vesszük figyelembe."
Az imént érkezett a szakadár entitás elnökétől a válaszreakció: "Mivel a Donyecki Népköztársaság többé nem törekszik a tűzszünetre, ezért az oroszbarát erők támadást indítanak egészen a Donbasz régió határáig".

Hatások:
nő a feszültség Kelet-Ukrajnában

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.05.01 12:12:01]

Idő: 2015.február 16.
Oroszország és Japán

NÉPSZAVAZÁS A KURIL-SZIGETEKEN


2015.február 1-jét követően 50 fő független francia megfigyelő érkezett a Kunashir és Iturup szigetekre, majd egy héten belül csatlakoztak hozzájuk a japán és az orosz megfigyelők is.

Tegnap, 2015.február 15-én megtörtént a népszavazás, melynek eredményei a következők lettek:

Iturupon összesen 6602 fő, míg Kunashiron összesen 7800 fő él, ebből 10090 fő mehetett volna el szavazni.

Összesen 5751-en mentek el szavazni, Iturupon 2013 fő, míg Kunashiron 3738 fő járult az urnák elé.
Ez 56,9%-os részvételt jelent, de mivel nem volt alsó határa a szavazatok számának, a szavazás ezért mindenképpen érvényesnek tekintendő.

A leadott szavazatok 6,7%-a, összesen 391 darab szavazat érvénytelen volt.
Az érvényes szavazatok (5360darab) 55,76%-át, 2989 darabot kapott a Japánhoz való csatlakozás, míg az érvényes szavazatok 44,24%-át, 2371 darab szavazatot kapott az oroszországi területként való megmaradás.

A SZAVAZÁSON TEHÁT AZ A DÖNTÉS SZÜLETETT, HOGY A KÉRDÉSES SZIGETEK JAPÁNHOZ TARTOZZANAK.

A megfigyelők szerint a szavazások rendben, tisztán zajlottak le, tehát a döntés érvényes.

Az utólagos elemzések szerint a szavazást az dönthette el, hogy a délebbi, a Japán határa mellett fekvő Kunashir szigeten lakók közül arányaiban többen mentek el szavazni. Ugyanakkor ez csak egy bizonyíthatatlan elmélet, hiszen nem lehet tudni, hogy a szavazók kire adtál le a voksukat.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.30 15:05:35]

Idő: 2015.február 2.
Oroszország és Japán

70 év után megszületett a béke! Népszavazás a Kuril-szigeteken


Január utolsó előtti napján, 2015.január 30-án Tokióban Vladimir Vladimirovich Petrov Oroszország elnöke és Koni Chiva japán miniszterelnök, Akihito japán császár figyelő szemei előtt aláírták a két ország közötti békeszerződést, amely tartalmazza a Kuril-szigetek rendezéséről szóló megegyezést is.
A két hatalom 1945. augusztusa óta gyakorlatilag háborús helyzetben van, mivel eddig nem sikerült megegyezniük a Kuril-szigetek sorsáról. A Kuril-szigetek területi konfliktusa, amit a japánok az északi tartományok konfliktusának hívnak már a második világégés óta folyamatosan tart.
A vitatott szigeteket, csakúgy, mint a Kuril-szigetlánc többi, e vitán kívüli szigetét, a második világháború végén szállta meg a szovjet hadsereg. A területek ma az oroszországi Szahalini terület Dél-kurili járásához tartoznak.

Japán azonban a világégés óta igényt tart a területre és Északi Tartományok (北方領土, Hoppó Rjódó) vagy Dél Csisima (南千島, Minami Csisima) néven utal rájuk és Hokkaidó prefektúra Nemuro alprefektúrájának részeként tartja számon.

A vitában szereplő területet a nemzetközi sajtó és közvélemény gyakran tévesen Kuril-szigeteknek nevezi, pedig csak azok egy kis részéről van szó. Sőt a japán jogi érvelés egyik fő eleme az, hogy a vitatott területek tulajdonképpen nem is tartoznak a Kuril-szigetekhez, hanem Japán „északi területei”.

forrás és bővebben: Wikipedia


A Kuril-szigetek történelmének rövid áttekintése után nézzük, mi történt a közelmúltban.
2015.január 30-án Oroszország és Japán aláírtak egy szerződést, melyben a következőket vállalták:

BÉKESZERZŐDÉS
1§ Oroszország és Japán között békeszerződés köttetik, amely lezárja a 1945. augusztusa óta tartó háborús helyzetet.
2§ Oroszország azonnali hatállyal lemond Japán javára a Shikotan és a Habomai szigetekről
3§ Oroszország vállalja hogy 2015.február 10-ig kivonja haderőit Shikotan és a Habomai szigetekről.
4§ Kunashir és Iturup szigetek hovatartozásáról Japán és Oroszország valamint független megfigyelőként Franciaország által ellenőrzött népszavazás útján dől el a terület hovatartozása. A népszavazás érvényességének nincsen szavazatbeli darabszám alsó határa megszabva. A döntésről 50%+1 fő szavazata elégséges. A népszavazást 2015.február 15-n kell megtartani.
4§1. Bármilyen módon alakul a szavazás eredménye. Mindkét fél elfogadja az eredményét hivatalosnak.

5§. Amennyiben Kunashir és Iturup szigetek lakosságának többsége Oroszország része kíván maradni:
- Japán lemond minden követeléséről a két sziget tekintetében és elfogadja a Kunashir és Iturup szigeteket Oroszország területének.
6§. Amennyiben Kunashir és Iturup szigetek lakosságának többsége inkább Japánhoz kíván csatlakozni:
6§1. Oroszország lemond minden követeléséről a két sziget tekintetében és elfogadja a Kunashir és Iturup szigeteket Japán területének
6§2. Oroszország kivonja minden haderejét a Kunashir és Iturup szigetek területéről legkésőbb 2015. március 30-ig
6§3. Japán garantálja hogy télvíz idején amikor a többi hajózható útvonal befagy. Az Iturup északi partja közelében található jégmentesen maradó Friz öbölben díjmentes áthaladást biztosít az orosz zászló alatt hajózó civil és az orosz katonai hajóknak.
6§4. Minden a Kunashir és Iturup szigeteken élő személy aki orosz állampolgár kíván maradni: Japán anyagilag támogatja hogy Urup szigetétől egészen Kamcsatkáig bezárólag választhat magának egy új élőhelyet mely Oroszország területe marad. Az ottani élőhelyhez szükséges házak felépítésének vagy megvásárlásának minden költségét Japán állja. Valamint Japán azt is anyagilag támogatja hogy ezek a személyek átköltözhessenek a kiválasztott helyekre. Japán a költöztetést 2015.december 31. határidővel vállalja.
6§5. Mindazon lakosok akik maradnak a Kunashir és Iturup szigeteken Japán állampolgárságot kapnak az orosz helyett. Ezen felül Japán vállalja, hogy fellendíti a Kunashir és Iturup szigetek gazdaságát, beruházások formájában.

A fenti békeszerződést mindkét fél aláírta.

Hatások:
Oroszország: +2 népszerűség
Japán: +2 népszerűségKör: 2015/1 [Készült: 2020.04.27 11:20:56]

Idő: 2015. január 27.
Franciaország

Franciaorzság szigorít a beutazáson


Legrand Antoine francia belügyminiszter ma délelőtt bejelentette, hogy 2015. február 1-től Franciaország csak hivatalos dokumentumokkal (vízummal) rendelkező személyeket enged át a határain.

A szigorítást a bejelentés szerint elsősorban a pár nappal ezelőtti Charlie Monsieur elleni terrortámadás indokolja, melynek elkövetőit még nagy erőkkel keresi a francia rendőrség.

Ezzel együtt a vízumkötelezettség bevezetéséig is minden kilépőt alaposan ellenőriznek, a terrorista vadászat részeként.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.24 13:23:21]

Idő: 2015. január 26.
Egyesült Királyság

Rendkívüli hír: Kilépne az EU-ból a brit miniszterelnök


David Cameron brit miniszterelnök óriási meglepetéssel szolgált, amikor mai parlamenti beszédében célul tűzte ki az Európai Unióból való kilépést. A miniszterelnök semmilyen határidőt vagy menetrendet nem közölt, és azt is homályban hagyta, hogy az ügyben népszavazást szándékozik-e kiírni.

A kormányfő bejelentését az észak-ír unionisták kivételével a teljes baloldali és liberális ellenzék, valamint saját konzervatív frakciójának közel fele is megdöbbenéssel és felháborodással fogadta. A Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője szerint a bejelentés teljes egészében annulálja a 2014-es skóciai függetlenségi népszavazás eredményét, és Skóciának a körülmények ilyen mértékű változása esetén ismét joga volna dönteni státuszáról. Az euroszkeptikus, de parlamenti képviselettel nem rendelkező UKIP párt ugyanakkor üdvözölte Cameron bejelentését, és mielőbbi cselekvést követelt az "európai szuperállamtól való függetlenség helyreállítása érdekében".

Londonban a parlament előtt több száz fős EU-párti és valamivel kisebb EU-ellenes tüntetés állandósult. A brit média, tudományos szféra és üzleti élet számos prominens szereplője fejezte ki felháborodását vagy értetlenségét a közösségi médiában és a hírtelevíziók műsoraiban. A brit miniszterelnöknek az Európai Unió tanácskozó szerveiben is izzasztó kérdésekre kell válaszolnia a Brexit melletti elköteleződés, és ennek minden egyeztetés nélküli bejelentése miatt.


Hatások
Egyesült Királyság: -1 stabilitás, -1 morál, -5 népszerűség
Franciaország, Németország: -1 stabilitás
Hasonló hatás az NJK EU-tagállamoknak

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 14:12:19]

Idő: 2015. január 25.
Görögország

Görög választások: győzött a szélsőbaloldal, veszélyben a mentőcsomag


A szavazatok 36%-ával, de az önálló parlamenti többségről két mandátummal lemaradva megnyerte a görögországi választásokat a szélsőbaloldali Baloldali Radikális Koalíció (SZIRTIZA). Az eddig kormányzó jobbközép Új Demokrácia párt 28%-kal a második helyre szorult, miközben a gyakorlatilag neonáci Arany Hajnal 7%-kal a harmadik helyezett lett. A parlamentbe bejutott még a centrista-liberális Potomi, a Görögországi Kommunista Párt, valamint a konzervatív nacionalista ANEL. Utóbbi párt az ideológiai ellentétek dacára a győztes SZIRTIZA legvalószínűbb koalíciós partnerének tűnik.

A SZIRTIZA évek óta élesen kritizálta az adósságcsapdába került Görögországnak nyújtott EU-s mentőcsomagok szigorú feltételeit. A gazdasági sajtó legalább tavaly január óta valószínűsíti, hogy a 2010-es első és a 2012-es második mentőcsomag után hamarosan egy újabb, 20-25 000 ecos harmadik csomagra lesz szüksége. Ennek feltételéül ugyanakkor az Európai Bizottságból, az Európai Központi Bankból és az IMF-ből álló "Trojka", valamint az EU gazdaságilag legbefolyásosabb tagja, Németország minden bizonnyal a korábbiakhoz hasonló szigorú fiskális politikai feltételeket fog szabni. A SZIRTIZA kampánya jórészt az eddigi csomagok feltételeként elfogadott megszorító intézkedések visszavonására és bármilyen hasonló jövőbeli feltétel elutasítására épült.

Hatások:
Görögország (NJK): -5 stabilitás, +2 morál
Németország, Franciaország: -1 stabilitás
NJK EU-tagállamokra hasonló hatás.

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 14:05:00]

Idő: 2015. január 7.
Franciaország

Rendkívüli hírek: Lövöldözés és 12 halott egy párizsi szatirikus lap szerkesztőségében


Közép-európai idő szerint délelőtt 11:30 körül két, magukat az Arab-félszigeti Al-Kaidához tartozónak valló fegyveres tört be a Charlie Monsieur c. szatirikus lap párizsi szerkesztőségébe. A támadók az első jelentések szerint a lap tíz munkatársával, valamint az egyik (előzőleg több halálos fenyegetést kapó) szerkesztőségi tag személyi védelmével megbízott rendőrtiszttel is végeztek.

A támadás elkövetői körülbelül 15 percen át tartó lövöldözés után elhagyták a szerkesztőség épületét, és az utcán tűzharcba kerültek egy a helyszínre siető újabb rendőrrel. A rendőrt, akit a támadók a földön fekve végeztek ki, azóta az algériai származású Abdul Merazgaként azonosították. A két fegyveres elkövető jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, de a francia rendőrség nagyszabású embervadászatot indított el, amely egész Párizsra, valamint az azt körülvevő Île-de-France régióra is kiterjed.

A megtámadott lap, a Charlie Monsieur a francia kulturális élet megosztó szereplője, amely rendszeresen közölt az iszlámmal szemben kritikus, képileg és hangnemükben rendkívül obszcén karikatúrákat. Az újságot ugyanakkor sokan a bármilyen vallás szabad (és szabadszájú) kritikájára nagy hangsúlyt fektető laicista francia szellemi hagyományok fontos képviselőjének tekintik.

A támadás sokkolta a francia társadalmat és az európai közvélemény nagy részét. Európa fővárosaiban helyenként több száz fős spontán gyűlések alakultak ki a francia nagykövetségek körül, ahol az emberek gyertyákat és koszorúkat helyeznek el a kerítések tövében. Kisebb spontán megemlékezésekre a világ számos országában sor került. Franciaországban ugyanakkor (legalábbis időlegesen) rég nem látott nemzeti egység van kibontakozóban, miután a kormány, az ellenzék, a laicista értelmiség és a fősodorbéli muszlim vezetők egyhangúan ítélték el a merényletet.

Hatások
Franciaország: -3 morál, -1 stabilitás, +2 akciópont
Németország, UK: -1 morál
Hasonló hatások az NJK EU-tagállamokra

Kör: 2015/1 [Készült: 2020.04.23 13:58:47]

Idő: 2015. január 1
Ukrajna

Kiújuló harcok Kelet-Ukrajnában


Január 1-jén kiújuló tűzharcról számolt be a helyi és a nemzetközi média a kelet-ukrajnai szakadár erők és az ukrán kormánycsapatok közötti frontvonalról. A szakadárok központjainak számító Luhanszk és Donyeck városok között majdnem pontosan félúton elhelyezkedő, így nagy stratégiai jelentőségű Delbaceve települést az ukrán hadsereg még tavaly július végén foglalta el, a kijevi kormány szerint azonban a felkelők most új offenzívát indítottak a térségben. A szakadár fegyveres erők szóvivői ezzel szemben az ukrán kormányt vádolják provokációval és a tavaly szeptember 5-én aláírt minszki fegyverszüneti megállapodás megsértésével.

A minszki jegyzőkönyv szövege (2014 szeptember 5., Minszk, Fehéroroszország):

A kontaktcsoport tagjai egyetértésre jutottak a következő lépések megtételében:
1. Haladéktalanul életbe kell léptetni a kétoldalú tűzszünetet.
2. Az EBESZ-nek biztosítania kell a fegyvernyugvás ellenőrzését.
3. Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.
4. Az EBESZ-nek biztosítania kell az ukrán-orosz államhatár állandó ellenőrzését, és biztonsági övezetet kell létrehozni a határ menti övezetekben.
5. Haladéktalanul szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogva tartott személyt.
6. Törvényt kell elfogadni, amely megtiltaná azoknak a személyeknek a felelősségre vonását és megbüntetését, akik összefüggésbe hozhatók a Donyeck és Luhanszk megyék egyes részein történt eseményekkel.
7. Folytatni kell az össznemzeti párbeszédet minden érintett bevonásával.
8. Intézkedéseket kell hozni a Donbasz-medencei humanitárius helyzet javítása érdekében.
9. A Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatósági választásokat.
10. Ki kell vonni Ukrajna területéről a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat.
11. El kell fogadni a Donbasz újjászületését és a régió életképességének helyreállítását szolgáló programot.
12. Szavatolni kell a tárgyalások résztvevőinek személyes biztonságát.

A szöveget aláírták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország, valamint a nemzetközi közösség által el nem ismert Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság képviselői.

Hatások: nő a feszültség Kelet-Ukrajnában